21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSemne ale asteniei de toamnă

Semne ale asteniei de toamnă

Venirea toamnei aduce nu doar ore mai puţine de lumină naturală şi temperaturi scăzute, ci şi schimbări în tonusul nostru fizic şi psihic, iar organismul reacţionează la aceste schimbări prin câteva semne şi reacţii, cunoscute drept astenie de toamnă, scriu cei de la sfatulparintilor.ro.
Oboseala este primul şi cel mai vizibil simptom al asteniei. Starea de epuizare vine „la pachet“ cu temperaturile scăzute şi este o consecinţă a lipsei luminii şi a dereglării ceasului biologic. Nu este deloc de mirare că vă simţiţi fără vlagă odată ce s-a instalat toamna. Nu vă faceţi însă griji, vă veţi redobândi energia din vară treptat, după ce organismul va reuşi să se acomodeze cu noul anotimp. O soluţie la îndemână pentru ameliorarea stării de oboseală este să mâncaţi kiwi, acestea având vitaminele de care are nevoie organismul dumneavoastră.
Pe de altă parte, vremea schimbătoare, excesul de umezeală şi zilele scurte sunt condiţii prielnice pentru apariţia nevralgiilor de sezon. Cele care afectează zona capului şi a feţei sunt cele mai frecvente în sezonul de toamnă, acestea fiind zonele cele mai expuse la frig. Durerile musculare şi articulare sunt resimţite mai ales de meteosensibili, după instalarea toamnei. Schimbarea anotimpului afectează punctele sensibile ale organismului, iar soluţiile pentru a preveni aceste dureri sunt mişcarea şi adoptarea unei alimentaţii echilibrate.

Insomnia şi tristeţea, afecţiuni de toamnă

Melatonina, cunoscută drept hormonul somnului, este activată de întuneric. Când însă zilele sunt scurte, ritmul somn-veghe este perturbat şi creierul trimite semnale greşite. Astfel se poate întâmpla să vă cuprindă somnul la lăsarea serii, dar să nu reuşiţi să dormiţi şi să vă odihniţi noaptea. Una dintre consecinţele insomniei asociate asteniei de toamnă este aceea că deveniţi irascibil, ceea ce nu este plăcut nici pentru dumneavoastră, nici pentru cei din jur. Ce puteţi face pentru a combate insomniile de toamnă este să încercaţi să adormiţi la aproximativ aceeaşi oră în fiecare seară. Acest ritm se va regla treptat şi veţi reuşi în cele din urmă să adormiţi şi să vă odihniţi.
Tristeţea şi starea de anxietate care vă copleşesc toamna sunt favorizate de frigul care se instalează după venirea toamnei. Femeile, mai ales, sunt meteosensibile şi, deci, mai afectate de vremea rece decât bărbaţii, ele fiind astfel mai predispuse la tristeţea de toamnă. Altă explicaţie pentru această stare de tristeţe, întâlnită mai ales la femei, este aceea că, potrivit cercetărilor recente, intoleranţa la frig (alt fenomen oarecum tipic feminin) este asociată cu depresia sezonieră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS