21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinInsula apărută după cutremur

Insula apărută după cutremur

O nouă insulă a apărut în Marea Arabiei, în urma cutremurului cu magnitudinea 7,7 grade pe scara Richter produs marţi în sud-vestul
Pakistanului, scrie site-ul descopera.ro.

După cutremur, locuitorii din Gwadar au văzut apărând, la câteva sute de metri în largul coastei, o proeminenţă gigantică de circa 20 de metri înălţime, 40 de metri lăţime şi aproximativ 100 de metri lungime. „Este, într-adevăr, foarte straniu şi puţin înspăimântător să vezi subit aşa ceva ieşind din apă“,  a mărturisit Muhammad Rustam, unul dintre locuitorii din Gwadar, port strategic pakistanez, situat la circa 400 de kilometri sud de epicentrul seismului produs în provincia Balucistan. „Nu este o structură mică, este o chestie imensă care a ieşit din apă“, a spus Rustam. Seismologii au calmat oarecum spiritele, explicând că această insulă formată în urma cutremurului nu este o structură fixă, ci o grămadă de noroi amestecat cu pietre ce se va dezintegra cu timpul.

Explicaţii ştiinţifice

În spatele fascinaţiei „noii insule din Gwadar“ se ascunde o explicaţie ştiinţifică, legată de mişcarea plăcilor tectonice şi de „vulcanii noroioşi“, spun oamenii de ştiinţă. O echipă a Institutului pakistanez de Oceanografie s-a deplasat pe această insulă şi a găsit concentraţii mari de metan. „Echipa noastră a descoperit bule care urcau la suprafaţa insulei şi luau foc în apropierea unei flăcări“, a declarat pentru AFP Mohammad Danish, cercetător al acestui institut public.
Chiar şi aşa, Gary Gibson, seismolog la Universitatea din Melbourne, Australia, este de părere că apariţia acestei insule la sute de kilometri de epicentrul cutremurului este „foarte curioasă“. „Acest lucru s-a produs deja în trecut în această regiune, dar este un eveniment ieşit din comun, foarte rar, nu am auzit niciodată vorbindu-se despre aşa ceva“, la o astfel de distanţă de epicentru, a explicat Gibson. Această „insulă“ ar fi, de fapt, un „vulcan noroios“, o protuberanţă formată din sedimente aduse la suprafaţă de presiunea gazului metan în timpul seismului, a subliniat Gibson. Insula nu este, prin urmare, o structură fixă, ci o grămadă de noroi amestecat cu pietre care se va dezagrega pe măsură ce va trece vremea, spre deosebire de înălţările stâncoase permanente apărute la joncţiunea plăcilor tectonice. Bătrânii din Gwadar îşi amintesc de un cutremur cu magnitudinea de 8,1 grade produs în zona Makran din Balucistan, seism care a dat naştere unui tip similar de „insulă“, nu este deci o premieră a afirmat Gibson.

O nouă insulă
fără nume

Oamenii de ştiinţă susţin că nu are nici un rost ca această proeminenţă din largul Gwadar să primească un nume deoarece ea va dispărea. „Formaţiunea se va dezintegra în următoarele săptămâni sau luni“, a apreciat Shamin Ahmed Shaikh, directorul departamentului de geologie al Universităţii din Karachi, metropolă din sudul Pakistanului. Apariţia acestei protuberanţe stranii în largul Gwadar se datorează intensei activităţi geologice din această regiune, situată la joncţiunea plăcilor tectonice indiană şi arabă, a subliniat expertul.
Cutremurul cu magnitudinea 7,7 a avut loc la ora 16.29 (14.29, ora României), în regiunea Awaran, la adâncimea de 22,9 kilometri. Iniţial, USGS anunţase o magnitudine de 7,4 pe care a revizuit-o apoi la 7,8 şi, în cele din urmă, la 7,7. Epicentrul a fost la 69 de kilometri nord-est de oraşul Awaran, la 118 kilometri nord-vest de oraşul Bela, la 172 de kilometri sud de Kharan şi la 174 de kilometri nord de Uthal. Seismul s-a soldat cu peste 500 de morţi şi sute de răniţi, numeroase case fiind distruse.

Seisme mari, efecte pe măsură

Seismul cu magnitudinea 9 care s-a produs în 2011 în Japonia şi a fost urmat de un tsunami devastator a avut o asemenea intensitate încât a deplasat cu aproximativ 17 centimetri axa Pământului şi, prin urmare, a scurtat ziua în care s-a produs cu 1,8 microsecunde, potrivit calculelor NASA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS