14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCând este timpul pentru încă un copil?

Când este timpul pentru încă un copil?

Să alegi momentul potrivit pentru încă un copil este o chestiune personală. Dacă întrebaţi mai multe mămici, veţi avea o mulțime de răspunsuri, potrivite experiențelor de viață ale fiecăreia. Veţi întâlni multe plusuri și minusuri, multe argumente pro și contra. De altfel, dacă priviţi în jur, veţi observa că este foarte des întâlnită distanța mare dintre frați.
Specialiștii spun că cea mai optimă perioadă în care este bine să ai din nou un copil este până împlinește primul doi ani, când încă acesta nu are dezvoltată ideea de gelozie, sau după patru ani, când copilul are alte preocupări, grădinița, joaca, alte activități. În realitate, însă, nu există formula perfectă. Ceea ce a funcționat de minune pentru un cuplu se poate dovedi un dezastru pentru altul.
Cu toate acestea, înainte de a porni la drumul conceperii unui bebeluș, iată ce ar trebui să luaţi în calcul, potrivit specialiștilor de la Mother-and-child.net: vârsta și starea de sănătate a mamei; situația la job a mamei, stabilitatea financiară a familiei; impactul emoțional asupra celuilalt copil (sau copii); starea emoțională a celorlalți membri ai familiei;   motivele pentru care mai vreţi încă un copil nu au nici o legătură cu presiunile familiei sau presiunile sociale.   

Avantaje şi dezavantaje

Părinții care lucrează beneficiază din plin când au doi copii. Când diferența dintre ei este cinci-şase ani, primul copil, instinctiv, preia din când în când rolul de mamă/tată. Rolul de frate/soră mai mare îl ajută pe primul copil să fie mai responsabil, independent, matur. Al doilea copil are și el beneficii: învață mai repede să împartă frățește, are un companion de joacă, are un model de viață în plus, mai apropiat de vârstă lui.
Sunt mămici care preferă ca distanța dintre copii să fie foarte mică. Ele cred că se cresc mai ușor copiii împreună, devin mai apropiați, au pasiuni asemănătoare și scapă de scutece și biberoane cam în același timp. În contrast, dacă distanța este mare, abia când te-ai dezobișnuit de ideea de a schimba scutece și de a încălzi biberoane o iei de la capăt. Alt avantaj al distanței apropiate dintre copii este folosirea hăinuțelor, căruciorului, pătuțului sau a jucăriilor de la primul copil. Dezavantajele în cazul în care distanța dintre copii este mică este epuizarea fizică și psihică a părinților. Ieșirile în oraș, călătoriile, somnul de noapte pot fi dificile în cazul în care ai doi copii mici. De asemenea, cheltuielile de școlarizare vor fi aproape duble. Alt dezavantaj este de ordin emoțional. Copiii nu se vor bucura de grija individuală. Oricât de mult aţi ținti către a le oferi atenție egală, va fi imposibil.
Indiferent când veţi alege să aveți din nou un copil, un lucru este clar: viața nu va mai fi niciodată la fel și, în mod sigur, veţi putea să vă iubiţi necondiționat și la fel de mult copiii!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS