11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMituri... cu sănătate

Mituri… cu sănătate

Miturile medicale sunt prezente și capătă din ce în ce mai mult teren în credințele și stilul actual de viață. Grav este că unele ne conduc greșit viața și ne pot pune în pericol sănătatea sau ne pot face să credem că suferim de boli inexistente ori să luăm tratamente cu totul greșite, relatează sfatulparintilor.ro.
 
Dacă facem vaccin antigripal, facem automat și gripă!
 
Majoritatea oamenilor nu înțeleg că într-adevăr doza de vaccin antigripal conține tulpini de virus gripal inactiv. Cu alte cuvinte, virusul gripal prezent în compoziția vaccinului este „mort“ și nu poate fi activat de nimic din corp. Dimpotrivă, el luptă împotriva virusului activ atunci când persoana este supusă contaminării.
 
Suplimentele sunt necesare la toată lumea și te fac mai sănătos
 
Suplimentele cu vitamine și minerale nu reprezintă nicidecum un tratament. De asemenea, nu toată lumea are nevoie de ele când apar epidemiile de răceală și gripă, adică iarna sau primăvara. Dimpotrivă, medicii susțin că acestea ar trebui administrate numai la recomandarea medicului și că supradozarea cu anumite vitamine sau minerale poate conduce la probleme și dezechilibre grave în organism.
Se aleg adesea greșit combinații de mai multe vitamine pentru a fi administrate, fără a se ști dacă au nevoie de toate și în ce doze. Este extrem de periculos.
 
Trebuie să bem cel puțin doi litri de apă zilnic
 
Nu este neapărat un mit, cât mai degrabă o confuzie ușoară care reiese din această recomandare pe care oamenii, în general, nu o sesizează.
Să bem apă este esențial pentru sănătate, este foarte bine să respectăm și acest indicator al medicilor de cel puțin doi litri zilnic, dar mare atenție pentru că această cantitate este totalul de apă dintr-o zi. Și alimentele, și celelalte băuturi pe care le consumăm într-o zi conțin apă și intră în calculul celor doi litri. Deci, nu este obligatoriu să bem doi litri numai de apă.
 
Calculatoarele strică vederea
 
Este unul dintre cele mai vehiculate mituri. O serie numeroasă de analize i-au determinat pe specialiști să conchidă că ochii noștri nu sunt în pericol de a fi afectați de expunerea îndelungată la calculator (și de radiațiile emise de acesta, care afectează ochii într-o proporție insignifiantă).
Se pare că tensiunea oculară determinată de concentrarea îndelungată la anumite activități de pe calculator, lipsa odihnei ochilor conform indicațiilor medicului, ignorarea anumitor afecțiuni, precum și alte motive stau la baza diminuării vederii.
 
Stresul îți scoate peri albi
 
Nu stresul în sine scoate peri albi, ci faptul că acesta îmbătrânește prematur organismul. Îmbătrânirea timpurie cauzată de stres are loc atât la exterior, cât și la interior și determină reacțiile specifice, printre care și albirea.
 
Ouăle cresc colesterolul nociv din sânge
 
Deși în trecut se recomanda consumul aproape zilnic de ouă, epoca modernă vine cu noi ipoteze. Unii medici susțin că, de fapt, acestea ar avea efecte nocive asupra colesterolului. Specialiștii zilelor noastre susțin că nu există nici un pericol în acest sens și că, dimpotrivă, s-a demonstrat că acestea ar avea un efect pozitiv asupra acestuia dacă sunt consumate corect. În plus, chiar și dacă ar fi așa, nu există nici un motiv pentru care nu ai putea consuma albușul de ou, care nu are efect asupra colesterolului.
 
Tratamentele pentru cancer sunt dureroase și inutile
 
Această idee a fost adevărată cu mult timp în urmă. În ziua de astăzi, cercetările și descoperirile în domeniu au reușit nu numai să găsească leacul la tot mai multe tipuri de cancer, dar şi să creeze scheme de tratament minim invazive cu efecte adverse reduse. În trecut, 90% dintre copiii cu leucemie mureau, în timp ce astăzi 80% dintre ei supraviețuiesc și sunt vindecați de această boală cumplită. Este adevărat că nu se aplică în toate cazurile de cancer, dar generalizarea acestui mit duce la presiuni emoționale puternice asupra bolnavilor de cancer.
 
Dacă mâncăm noaptea ne îngrăşăm!
 
Nu este adevărat, spun experții! Ceea ce este cu adevărat credibil și important de luat în considerare este faptul că alimentația pe timpul nopții poate crea probleme digestive. Dar specialiștii susțin că din punct de vedere al acumulării kilogramelor în plus nu contează ora la care mâncăm dacă respectăm cantitatea de calorii zilnice recomandate.
 
Colesterolul este nociv pentru sănătate
 
Atenție! Există colesterol „bun“ și colesterol „rău“ în organism. Colesterolul nociv este influențat de grăsimile saturate din alimente și poate cauza boli de inimă grave. Cel benefic este „hrănit“ de grăsimi neasaturate din alimente sănătoase și are un rol esențial în funcționarea optimă a organismului.
 
Folosim doar 10% din creier!
 
Este un mit care supraviețuiește de zeci de ani, dar specialiștii susțin că nici o parte a creierului nu rămâne inactivă pe parcursul vieții. Ei au demonstrat că oamenii folosesc mult mai mult de 10% din creier în procesele și activitățile zilnice pe care le realizează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS