13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinZahărul, drogul Mileniului III?

Zahărul, drogul Mileniului III?

Zahărul rafinat poate crea o dependenţă similară sau chiar mai rea decât cea produsă de droguri, relatează lastampa.it.

Deşi atunci când vorbim de toxicodependenţă, gândul nostru se duce automat la consumul de droguri, mai nou s-a demonstrat că dependenţele, sub diferite forme şi niveluri de gravitate, pot fi multiple. Este suficient să vorbim de dependenţa de tutun, de alcool şi… de ce nu, de TV, de internet etc. Mai nou, un nou studiu a adus în vizor o altă dependenţă, sugerată deja de cercetări precedente. Tot mai mulţi specialişti atrag atenţia cu privire la faptul că zahărul este capabil să creeze o dependenţă la fel de puternică precum un drog ca heroina. De asemenea, în ultima perioadă, tot mai mulţi nutriţionişti au lansat semnale de alarmă cu privire la pericolele generate de consumul de mâncăruri şi băuturi îndulcite cu zahăr. Specialista britanică în nutriţie Jacqueline Alwill a atras atenţia asupra faptului că zahărul rafinat ne face treptat tot mai graşi şi predispuşi la fel de fel de maladii. Mai precis, acest consum a crescut în mod semnificativ riscul de diabet, a dus la accelerarea procesului de îmbătrânire, ne-a scăzut nivelul de energie şi de multe ori a dus la obezitate. De asemenea, potrivit lui Alwill, zahărul rafinat ar avea un impact negativ asupra sistemului nostru hormonal şi asupra modului corect de funcţionare a acestuia.

Altfel de dependenţă

Cantitatea de zahăr pe care o asimilăm în fiecare zi este mult mai mare decât cea pe care o credem noi necesară sau care este recomandat să o consumăm. Zahărul nu este consumat doar în mod direct, de exemplu îndulcind cafeaua, ci şi împreună cu alte mâncăruri, pe parcursul zilei. La final, cantitatea totală depăşeşte cu mult doza recomandată. În opinia lui Alwill, această situaţie este similară cu cea care se petrece în cazul dependenţei de droguri. Treptat, apare necesitatea de a consuma zahăr pentru a ne satisface pofta pe care o resimţim, iar în cazul în care nu reuşim, apare un fel de criză de abstinenţă. Se creează astfel un cerc vicios, dificil de întrerupt, care la final se concretizează sub forma unor boli, de cele mai multe ori cronice şi destul de grave. Toate acestea reprezintă, totodată, o mare problemă pentru sistemul public de sănătate, iar acest fapt se poate observa din cauza numărului tot mai mare de persoane afectate de obezitate, diabet, sindrom metabolic şi maladii cardiovasculare.
De altfel, studiul specialistei britanice nu este primul de acest gen. În urmă cu ceva timp, un studiu realizat de University of California şi dat publicităţii de revista Nature a atras atenţia asupra faptului că un consum excesiv de zahăr poate crea dependenţă şi duce la o serie de maladii legate de obezitate. De altfel, cercetătorii americani au pornit o adevărată cruciadă împotriva zahărului, ei afirmând că acesta poate produce dependenţă la fel ca tutunul sau alcoolul şi din acest motiv comercializarea sa ar trebui reglementată prin lege.

Reguli severe

Specialiştii propun introducerea unor reguli severe, cum ar fi interzicerea comercializării în apropierea şcolilor, taxarea tuturor tipurilor de alimente şi băuturi care conţin zahăr, precum şi limitarea vârstei la care este permisă achiziţionarea de astfel de produse. După cum se ştie, problema alimentaţiei este foarte importantă dincolo de Ocean, acolo unde două treimi din locuitori sunt supraponderală, iar dintre aceştia mai mult de jumătate sunt obezi. Cercetătorii americani merg chiar mai departe. În opinia acestora, consumul excesiv de zahăr alimentează pandemia de obezitate la nivel mondial, iar consumul său, care s-a triplat în ultimii trei ani, favorizează apariţia unor patologii, precum diabetul, bolile cardiovasculare şi tumori, care provoacă anual 35 de milioane de decese la nivel mondial. Opinia specialiştilor americani nu este însă împărtăşită de toţi colegii lor de breaslă. „Este absurd să îl considerăm un drog similar alcoolului sau tutunului. Consumul cotidian de băuturi alcoolice poate duce la creşterea numărului de boli, cum ar fi, de exemplu, anumite tipuri de cancer. Efectele nocive ale tutunului au fost, de asemenea, documentate în detaliu. Este adevărat că zahărul poate crea un anumit tip de dependenţă, iar acest lucru este destul de bine cunoscut, însă nu poate fi pus pe aceeaşi treaptă cu substanţele toxice, nocive pentru organism“, a explicat specialistul italian Andrea Ghiselli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS