16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPepenele verde, un deliciu răcoros

Pepenele verde, un deliciu răcoros

În timpul verii, fructele sunt una dintre principalele surse de alimentaţie, însă regele de necontestat în aceste zile toride este,
fără îndoială, pepenele verde.

Indiferent de formă şi mărime, în timpul verii, pepenii verzi sunt prezenţi în toate frigiderele europenilor. Unii dintre cei mai mari consumatori de pepeni verzi din lume sunt italienii, care îi taie în două şi mănâncă din ei cu poftă. De aceea, la Napoli se spune despre pepenele verde că „în schimbul unui gologan mănânci, bei şi te speli pe obraz!“.
Pepenele verde sau lubeniţa a fost cultivat încă din antichitate în regiunile africane scăldate de Nil. În urmă cu 5.000 de ani, ţăranii egipteni ofereau pepene verde călătorilor însetaţi.
Pepenele verde joacă un rol important în ţările în care apa este rară sau în regiunile în care aceasta nu este potabilă. Un pepene verde poate cântări până la 40 de kilograme.
Graţie miezului dulce şi mai puţin consistent, dar şi conţinutului ridicat de apă, pepenele verde este foarte uşor de digerat. Este bine de ştiut că valoarea nutritivă a pepenelui verde este aproape nulă, având în vedere cantitatea mică de glucoză pe care o conţine, raportat la volumul lui. În aceste condiţii, deşi are un gust delicios, pepenele nu ţine de foame. În schimb, cantitatea de apă consumată şi trecută prin rinichi, în combinaţie cu glucoza, un diuretic excelent, transformă consumarea pepenelui verde într-un minunat „prilej“ de spălare a rinichilor.

Beneficii pentru sănătate

Beneficiile pepenelui verde sunt numeroase, el putând fi utilizat pentru vindecarea inflamaţiilor care contribuie la apariţia unor afecţiuni precum astmul, ateroscleroza, diabetul, cancerul de colon sau artrita.
În plus, pepenele verde conţine unii dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură şi este o sursă excelentă de vitamina C şi vitamina A. Totodată, pepenele verde este o sursă excelentă de carotenoizi, licopen. Substanţa din urmă a fost îndelung studiată pentru puterile antioxidante şi în prevenirea cancerului de prostată, la sân, la plămâni și cancerul colorectal.
Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a demonstrat că o dietă bogată în fructe cu un conținut mare de licopen, precum pepenele verde, reduce considerabil riscul apariţiei cancerului de prostată. Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la South Central Agricultural Research Laboratory (SCARL) din Oklahoma, pepenele verde conţine cu 40 la sută mai mult licopen decât tomatele, un pigment natural, care dă culoarea roşie şi care este un puternic antioxidant şi regulator imunitar. Pepenele verde este bogat în vitamina B, necesară pentru producerea de energie. Alt beneficiu al pepenelui verde îl reprezintă conţinutul bogat de citrulină, aminoacid folosit de organism pentru crearea altui aminoacid, arginina, utilizat pentru eliminarea amoniacului din organism şi pentru producerea de oxid nitric, care relaxează vasele de sânge, ducând la scăderea presiunii sângelui.
O cură de minimum zece zile lunar cu pepene verde are efect de dezintoxicare, de reglare hormonală şi imunitară a organismului. Sucul de pepene oxidează repede şi îşi pierde în mai puţin de 15 minute potenţialul curativ, de aceea este indicat să se consume pepenele imediat, minimum două kilograme pe zi.

Sursă de vitamine şi minerale

Pepenele este bogat în magneziu, sodiu şi potasiu şi stimulează metabolismul. Prin conţinutul bogat în vitamina B, pepenele este o sursă importantă de energie, păstrează creierul sănătos şi activ şi combate stările de anxietate şi stres. Vitamina A conţinută în pepene susţine sănătatea ochilor, iar vitamina C întăreşte imunitatea. Pepenele face minuni şi pentru piele: o hidratează, o tonifică şi o păstrează proaspătă şi strălucitoare. De asemenea, pepenelui i se atribuie o funcţie afrodiziacă datorită conţinutului de citrulină. Aceasta relaxează şi dilată vasele sangvine, asemenea pilulelor folosite în disfuncţionalităţi erectile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS