14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCoreea de Nord, între agonie şi extaz

Coreea de Nord, între agonie şi extaz

După ameninţările unui iminent atac nuclear împotriva Coreei de Sud şi a Statelor Unite, situaţia în Coreea de Nord nu dă semne să se rezolve, relatează www.galileonet.it.

Veştile care vin dinspre Coreea de Nord nu sunt deloc îmbucurătoare. Totul a început cu testele balistice şi nucleare ale Coreei de Nord, efectuate pe 12 decembrie, celălalt pe 12 februarie. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat pe 7 martie, cu unanimitate, noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord. În zilele dinaintea acestui vot, regimul nord-coreean şi-a multiplicat avertizările, ameninţând Seulul cu ruperea armistiţiului din 1953 şi Washingtonul cu un „război termo-nuclear“. În acelaşi timp, exerciţiul anual Foal Eagle, care se desfăşoară de la începutul lui martie şi până pe 30 aprilie şi la care iau parte forţele americane şi sud-coreene, a contribuit în mod întâmplător la alimentarea tensiunilor.
Încă de pe 8 martie, un bombardier american de tip B-52, capabil să transporte o încărcătură nucleară, a survolat Coreea de Sud, în cadrul acestui exerciţiu. Phenianul a promis imediat o „ripostă militară viguroasă“, în cazul unei noi survolări. La sfârşitul lunii trecute, nord-coreenii au continuat să ameninţe cu lovirea Statelor Unite şi Insulelor Guam şi Hawaii. Mai-marii de la Washington nu s-au lăsat mai prejos şi au mobilizat mai multe avioane de vânătoare de tip F-22, o baterie antirachetă în Guam şi două distrugătoare antirachetă în Pacificul de Vest. Majoritatea experţilor se îndoiesc de capacitatea de lovire a Insulelor Guam şi Hawaii, dar Coreea de Sud şi Japonia sunt în raza de acţiune.

Capacităţi militare

Potrivit Arms Control Association, Phenianul dispune, prin racheta de tip No-Dong-1, de o capacitate operaţională pe o rază de 1.300 de kilometri. Pentru tiruri ce depăşesc această rază de acţiune, Coreea de Nord continuă să efectueze teste.
Cele două rachete mobilizate pe coasta de est, de tip Musudan, în mod teoretic au o rază de acţiune de 3.000 până la 4.000 de kilometri, dar Phenianul nu le-a testat niciodată. Nu trebuie însă neglijate efectivele de care dispun Statele Unite în regiune. În afară de cei aproximativ 28.500 de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud şi cei aproximativ 50.000 în Japonia, Washingtonul menţine aproape 6.000 de militari în Guam, insulă pe care se află o bază pentru bombardiere şi submarine, şi alţi aproximativ 50.000 de militari în Hawaii.
Peste 40 de nave US Navy străbat în permanenţă Pacificul. Baza navală Yokosuka, în Japonia, este portul portavionului USS George-Washington, a două crucişătoare şi şapte distrugătoare. În plus, portavionul USS John-Stennis şi escorta acestuia se află în prezent în Singapore, după ce a revenit dintr-o misiune în Golf.

Ameninţări serioase?

În timp ce opinia publică urmăreşte cu sufletul la gură evenimentele din Extremul Orient, specialiştii de la New Scientist au analizat cât de reale sunt ameninţările Coreei de Nord. De exemplu, de ce cantitate de plutoniu dispune Coreea de Nord? În 2008, aceasta se ridica la 38,5 kilograme. Sau, altfel spus, potrivit specialiştilor în arme nucleare, o cantitate suficientă pentru a produce între 6 şi 12 bombe nucleare. În plus, repornirea reactorului de la Yongbyon, care pentru a lucra la capacitate maximă ar avea nevoie de aproximativ şase luni, ar însemna o producţie de cinci kilograme de plutoniu pe an. În plus, potrivit lui David Albright, preşedinte al Institute for Science and International Security (Washington Dc), la producţia de la Yongbyon s-ar putea adăuga şi cea a altui reactor aflat în construcţie, despre care nu se ştiu multe lucruri. Altă întrebare ar fi dacă Coreea de Nord ar putea produce bombe cu uraniu. Potrivit unei echipe de cercetători americani, care în 2010 a vizitat Yongbyon, nu trebuie exclusă posibilitatea de a fi realizate alte tipuri de bombe atomice. Cercetătorilor americani le-a fost prezentat un sistem pentru îmbogăţirea uraniului, care, deşi nu este în funcţiune, ar fi destinat creării de bombe nucleare. Cu toate acestea, Siegfried Hecker, profesor la Universitatea Stanford, relevă lipsa de conţinut a ameninţărilor nucleare, exprimându-şi îndoiala faţă de capacităţile nord-coreenilor. „De ce ar lansa un atac nuclear, în contextul în care sunt perfect conştienţi că acest lucru va conduce la devastarea ţării şi la sfârşitul regimului“, întreabă el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS