10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Memorie de elefant

Obiceiurile proaste vă pot afecta memoria, cel puţin aceasta este concluzia unui studiu prezentat în Jurnalul american de Epidemiologie. Cercetătorii au urmărit evoluţia a 5.100 de bărbaţi şi femei, în diferite stadii de vârstă (44, 56, respectiv 61 de ani), folosind criterii de evidenţă consumul de alcool, tutunul, alimentaţia sănătoasă, activitatea fizică, relatează sfatulpartinilor.com.
Indiferent de vârstă, cele mai slabe rezultate la testele de memorie le-au avut persoanele care fumau şi nu aveau în dieta lor un aport sporit de fructe şi legume. Spre deosebire de persoanele cu un stil de viaţă echilibrat, cei care aveau trei-patru obiceiuri proaste prezentau un risc cu 84 la sută mai mare de a avea probleme de memorie. Altă remarcă interesantă este faptul că persoanele abstinente de la alcool au avut rezultate mai slabe de memorie decât cei care au consumat între 5 şi 14 unităţi de alcool pe săptămână (o unitate = un pahar de bere, vin, lichior). Pentru a avea o memorie mai bună, este recomandat să consumaţi cât mai multe fructe şi legume. Pentru sănătatea mentală, dar şi cea fizică, trebuie să consumaţi alimente proaspete, bogate în elemente nutritive. Excesele trebuie evitate. Toate alimentele sunt bune şi necesare organismului, cu condiţia să fie consumate în cantităţi echilibrate. Evitaţi fast food-urile şi orientaţi-vă spre mâncarea gătită în casă, care este mult mai sănătoasă şi curată.
Mâncaţi peşte măcar o dată pe săptămână. Potrivit mai multor studii de specialitate, oamenii care au peşte în meniul săptămânal reduc cu 60% riscul de a se îmbolnăvi de Alzheimer. De asemenea, specialiştii spun că două ore şi jumătate de activităţi de intensitate medie (plimbări, grădinărit, dans) şi o oră şi 15 minute de exerciţii viguroase (jogging, aerobic, săritul corzii, înotul) ajută la îmbunătăţirea activităţii creierului. Alcoolul este şi el recomandat, însă în cantităţi moderate. În caz contrar, acesta poate produce diferite forme de cancer (la sân, la gură, la gât, la esofag şi ficat). Pentru a avea o memorie de fier, ar fi mai bine să renunţaţi la fumat. Nu numai că astfel va creşte speranţa de viaţă (studiile arată că persoanele care nu au fumat în primii 50 de ani de viaţă au redus la jumătate riscul de a muri în următorii 15 ani), însă, în acelaşi timp, creierul dumneavoastră va fi mai bine oxigenat şi va funcţiona mai bine.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS