8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVedete... fără Paradis

Vedete… fără Paradis

În urmă cu câţiva ani, cele mai multe dintre vedete s-au înghesuit să scoată milioane de dolari din buzunar pentru a-şi satisface capriciul suprem: să devină proprietarele unor insule private. Între timp însă, situaţia s-a schimbat, criza economică i-a afectat chiar şi pe cei mai bogaţi artişti de dincolo de Ocean, care nu ştiu acum cum să scape mai repede de insulele deţinute. Din câte se pare, miliardarii şi-au dat seama că nu merită să cheltuiască o sumă atât de mare de bani pentru a cumpăra ceva, ba, mai mult, să investească pentru a o menţine într-o stare bună, mai ales dacă o folosesc pentru o săptămână sau pentru un weekend, o dată pe an. Astfel, a început vânzarea de insule. Potrivit agenţiilor specializate în acest tip de tranzacţii, în prezent există pe piaţă peste 600 de insule care aşteaptă să ajungă la cel mai bun ofertant. Numărul este de trei ori mai mare decât anul trecut. Printre proprietarii care regretă achiziţiile se numără şi actorii Nicolas Cage, Johnny Depp, cântăreaţa Celine Dion, precum şi iluzionistul David Copperfield.

Insule la vânzare

Cântăreaţa Celine Dion şi-a scos la vânzare insula pe care o deţine în largul coastei occidentale a Canadei, cu tot cu copia fidelă a unui castel francez. Reşedinţa cântăreţei este evaluată undeva în jurul valorii de 23 de milioane de euro. Castelul are 2.229 de metri pătraţi şi reprezintă unul dintre cele mai deosebite palate din Canada, iar suprafaţa domeniului este de 830.000 de metri pătraţi. Reşedinţa are şase dormitoare spaţioase, trei camere de servit masa, dintre care una poate găzdui 18 persoane, o bibliotecă foarte mare şi o piscină interioară deosebită. Ba mai mult, Celine Dion şi soţul său s-au hotărât să lase viitorului proprietar tot mobilierul şi toate antichităţile prezente în castel. Cei doi vor să vândă această proprietate din cauza proiectelor în care este implicată Celion Dion în următorii ani şi care reclamă pezenţa lor în Los Angeles. Totuşi, ei nu vor renunţa la ţara natală şi îşi vor păstra o altă reşedinţă, mai mică şi mai uşor de întreţinut, pentru vizitele lor în Canada.
Cofondatorul Microsoft, Paul Allen, i-a urmat exemplul şi şi-a scos la vânzare insula sa din apropiere de Seattle, preţul fiind de data aceasta de doar zece milioane de dolari. Celebrul iluzionist David Copperfield doreşte să îşi vândă insula din Bahamas, după ce a împrumutat-o cofondatorului Google, Sergej Brin, pentru petrecerea de nuntă. La rândul său, actorul Nicolas Cage este dispus să cedeze Leaf Cay, o insulă tot în aripelagul Bahamas, fiind hotărât să accepte orice preț, având în vedere că, după ce a scos din buzunar trei milioane de euro pentru a o cumpăra, a descoperit că nu poate să ridice nici un fel de construcție aici, din cauza unei reptile pe cale de dispariție.

Bătăi de cap

Colegul și prietenul său, Johnny Depp, a încercat să fie un pic mai „șmecher“, oferindu-i insula, Little Halls Pond Cay, aflată în imediata apropiere a insulei lui Cage, fostei sale soții, Vanessa Paradise, în urma împărțirii bunurilor pentru partaj. Oferta a fost refuzată însă de actrița franceză, care știa foarte bine că Depp, după ce a investit patru milioane de dolari pentru a o achiziționa, s-a mulțumit să construiască şi câteva bungalowuri, dar nu a petrecut nici o noapte aici. În realitate, se pare că „piratul din Caraibe“ preferă confortul hotelurilor de cinci stele. Însă nu este doar o chestiune de confort. Întreținerea unei insule înseamnă mulți bani și efort. Transportul costă mult, de la transportul materialelor de construcții, la mobilier, alimente și energie electrică. În plus, mai mulţi angajați trebuie să fie prezenți permanent pe insulă pentru a o întreține, chiar dacă de multe ori proprietarii ajung cel mult o dată pe an. Ca să nu mai vorbim de taxe, care sunt de-a dreptul uriașe. Nu se întâmplă ca în cazul unui yaht, de exemplu, care la urma urmei poate fi mutat într-un alt port, pentru a scăpa de taxele fiscale. De asemenea, pentru proprietarii de insule în zona tropicală, există permanent riscul de taifunuri și uragane devastatoare. „O grămadă de oameni se lasă seduși de idea de Robinson Crusoe, de a avea o insulă doar a lor, dar realitatea e mult diferită de fantezie“, a comentat jurnalistul britanic Ben Fogle.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS