17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCopiii, motiv de ceartă în cuplu

Copiii, motiv de ceartă în cuplu

Viaţa de cuplu după ce apar copiii se modifică substanţial, pentru că, inevitabil, apar mai multe probleme, care, dacă nu sunt rezolvate cum se cuvine, pot duce la destrămarea cuplului. Un articol publicat pe site-ul sfatulparintilor.ro atrage atenţia asupra problemelor care pot apărea în cuplu şi câteva soluţii de rezolvare, sugerate de Michael Gurian, terapeut de cuplu, lector şi autor de succes.
Odată cu venirea pe lume a bebeluşilor, mamele se dedică trup şi suflet celor mici, motiv pentru care proaspeţii tătici, oricât de fericiţi ar fi de noul lor statut, se simt totuşi neglijaţi şi daţi la o parte. Terapeutul a precizat că, în general, îşi sfătuieşte clienţii să facă eforturi pentru a înţelege că această legătură între mamă şi copil este naturală şi că gelozia faţă de bebeluş nu îşi are rostul. Dacă simt că sunt neglijaţi, cel mai bine ar fi să discute cu prietenii sau, şi mai bine, să ceară ajutor de specialitate, pentru că, imediat după naştere, mamele se confruntă cu destule probleme emoţionale, iar un motiv de îngrijorare în plus, cel puţin în primele luni de viaţă ale copilului, ar fi prea mult pentru ele.
Alt motiv care ar putea crea conflicte în cuplu este legat de convingerea fiecăruia dintre părinţi că celălalt greşeşte atunci când vine vorba de disciplina copiilor. Gurian susţine însă că fiecare părinte are propria metodă de a-i creşte şi educa pe cei mici, iar aceste aspecte ar trebui să fie lămurite şi convenite, nicidecum să devină motive de ceartă. Cea mai bună recomandare a terapeutului este ca toate chestiunile ce ţin de disciplina copiilor să fie discutate cu calm şi înţelegere, pentru că cei care au cel mai mult de suferit de pe urma diferendelor de opinie ale părinţilor sunt copiii.
Încă un motiv de dispută între părinţi care, uneori, poate duce la ruptura în cuplu, este legat de faptul că unul dintre părinţi este mai protector şi îi sare mereu în ajutor copilului mic (de la naştere până la cinci ani), iar celălalt dimpotrivă, vrea să-l „călească“ şi să-l înveţe de la vârste fragede cu greutăţile vieţii. Părerea terapeutului Michael Gurian este aceea că, pentru a evita problemele, cel mai bine ar fi ca părinţii să se întâlnească undeva la mijloc în această problemă pentru că, în astfel de situaţii, nici unul, nici celălalt nu deţine soluţia corectă.

Privarea de sex
Statisticile spun că majoritatea bărbaţilor îşi înşală partenerele în perioada în care acestea sunt însărcinate sau în perioada care urmează naşterii. Motivul invocat de cei mai mulţi este acela că femeile sunt mai puţin implicate emoţional în timpul sarcinii, concentrându-şi atenţia asupra acestei experienţe unice pentru fiecare viitoare mamă.

Certurile pentru bani
După venirea pe lume a unui copil, este clar că banii familiei se vor împărţi acum şi cu copiii, iar în funcţie de personalitatea fiecăruia, acordul în privinţa părţii financiare a vieţii poate fi crucial nu doar pentru bunăstarea familiei, ci şi pentru relaţiile dintre parteneri. Dacă unul dintre părinţi este mai cheltuitor sau, dimpotrivă, mai strâns la pungă, pot apărea divergenţe şi certuri care, la fel ca şi în cazul problemelor legate de diferendele de opinie în privinţa educaţiei, se răsfrâng în principal asupra copiilor. Mai grav este faptul că, dacă aceste conflicte legate de bani durează pe termen lung, calitatea relaţiei se poate deteriora, iar partenerii pot ajunge chiar să se despartă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS