10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinExtreme de vârstă la Oscar

Extreme de vârstă la Oscar

Lista nominalizărilor pentru Premiile Oscar din acest an aduce o premieră deosebită, incluzând-o atât pe cea mai în vârstă actriţă propusă vreodată pentru câştigarea categoriei „Cea mai bună actriţă“, cât şi pe cea mai tânără pretendentă la această distincţie, notează people.com

Cele două extreme ale nominalizărilor sunt vedeta producţiei germano-austriece „Amour“, franţuzoaica Emmanuelle Riva, care va împlini 86 de ani pe 24 februarie, chiar în ziua în care se vor decerna Premiile Oscar, şi o fată de nouă ani din Louisiana, Quvenzhané Wallis, starul peliculei independente „Beasts of the Southern Wild“.
La fel ca şi vârstele lor, prestaţiile din producţiile care le-au adus celor două nominalizări la cel mai râvnit premiu din industria cinematografică sunt în contrast perfect, susţin criticii de film. Pe de-o parte Riva, o veterană a cinematografiei europene, care a apărut în peste 70 de pelicule – inclusiv în clasicul „Hiroshima, dragostea mea“ din 1959 (filmul care i-a adus, de altfel, şi recunoaşterea) -, joacă rolul lui Anne, o profesoară de muzică pensionară, a cărei stare de sănătate se degradează continuu după un atac cerebral. Din cauza bolii, personalitatea lui Anne dispare încet, dar sigur, sub ochii soţului său de pe marele ecran (un rol interpretat magnific de Jean-Louis Trintignant), dar şi ai spectatorilor care urmăresc acţiunea filmului.
De cealaltă parte, Wallis interpretează rolul lui Hush-puppy, un copil sărac, dintr-o regiune aproape uitată de lume din Louisiana, care locuieşte împreună cu tatăl său. Apărând aproape în fiecare cadru al filmului, fetiţa – care în timpul filmărilor avea abia şase anişori – devine din ce în ce mai „vie“ pe măsură ce povestea ei de supravieţuire se desfăşoară.

Renaşterea unei veterane

„Amour“ a câştigat Premiul „Palm D’Or“ la Festivalul de Film de la Cannes în 2012, iar recunoaşterea de care s-a bucurat pelicula a readus-o pe Emmanuelle în atenţia publicului şi a criticilor. Născută într-un sătuc din estul Franţei, ea s-a ocupat de croitorie înainte de a-şi înfrunta tatăl şi a decide să-şi încerce norocul ca actriţă. Primul ei rol a fost pe scena din Paris, în 1954, unde a jucat în producţia „Armele şi Omul“, după George Bernard Shaw. În atenţia cinefililor a intrat în 1959, ca urmare a prestaţiei sale din „Hiroshima, dragostea mea“, unde a interpretat rolul unei actriţe franceze care se îndrăgosteşte de un arhitect japonez. „Nu am vrut niciodată să devin vedetă. Am încercat să mă ocup de lucruri care îmi fac plăcere şi am constatat o nevoie de a experimenta lucruri diferite. Este groaznic să vezi actori care reproduc mereu aceleaşi şi aceleaşi imagini“, a mărturisit Riva într-un interviu acordat recent publicaţiei The New York Times.
Emmanuelle Riva nu s-a limitat doar la a juca în filme şi piese de teatru, ci a publicat până acum trei volume de poezie, fiind pasionată de literatură. Întrebată de cei de la The Times ce părere are despre faptul că a fost nominalizată de Academia Americană de Film, ea s-a declarat mai mult decât încântată, explicând că şi pentru ea, la fel ca pentru orice actor, „Oscarurile sunt extrem de importante“.

O fetiţă curajoasă

Quvenzhané Wallis a dovedit că este curajoasă încă înainte de a apărea în filmul care i-a adus faima internaţională. Micuţa a minţit în legătură cu vârsta ei când s-a prezentat la audiţiile pentru rolul Hushpuppy, pentru care alţi 4.000 de copii şi-au încercat norocul. Deşi avea doar cinci ani, a spus că are şase, pentru că aceasta era vârsta cerută de producători pentru respectivul rol. „Este cel mai neînfricat copil pe care l-am cunoscut vreodată“, a confirmat şi Benh Zeitlin, co-scenaristul şi regizorul filmului „Beasts of the Southern Wild“. Acesta a povestit o întâmplare hazlie de la audiţii, care dovedeşte integritatea micuţei actriţe. La prima audiţie, Zeitlin i-a cerut lui Quvenzhané să arunce un animal de pluş într-un alt actor, lucru pe care micuţa l-a refuzat. Întrebată de ce nu respectă indicaţiile regizorului, copila a explicat că „nu este corect“ şi că nu e frumos să arunci cu obiecte în oameni pe care nu îi cunoşti. Întrebată de redactorii de la USA Today dacă şi în viaţa de zi cu zi este la fel de curajoasă ca Hushpuppy, personajul căruia i-a dat viaţă, micuţa a stat puţin pe gânduri, după care a răspuns hotărâtă: „Chiar mai curajoasă!“.
Printre lecţiile de la şcoală şi hârjoneala cu fraţii săi, Wallis îşi ocupă timpul cu un nou rol, în filmul „12 Years a Slave“, bazat pe memoriile lui Solomon Northup, un bărbat de culoare liber care a fost răpit şi vândut ca sclav cu puţin timp înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite.
Pelicula este regizată de Steve McQueen, iar ca parteneri pe marele ecran Quvenzhané Wallis i-a avut pe Michael Fassbender, Paul Giamatti, Alfred Woodard şi Brad Pitt, care este şi producător al filmului.

Nominalizările la Oscar 2013 pentru „Cea mai bună actriţă“

Jessica Chastain – „Zero Dark Thirty“
Jennifer Lawrence – „Silver Linings Playbook“
Emmanuelle Riva – „Amour“
Quvenzhané Wallis – „Beasts of the Southern Wild“
Naomi Watts – „The Impossible“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS