12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPericolul vine păşind

Pericolul vine păşind

Moda şi confortul nu formează un binom unitar, mai ales când este vorba de pantofi. Ba chiar dimpotrivă, dacă este să ne luăm după specialişti!

O vorbă din bătrâni spune că „suferă baba la frumuseţe“, iar acest proverb pare confirmat de multe dintre reprezentantele sexului frumos. Majoritatea doamnelor optează pentru pantofi mult prea înalţi, mici sau strâmţi, în ciuda faptului că sunt conştiente că vor avea de suferit, relatează tgcom.it. De altfel, este aproape o regulă că cei mai atrăgători şi mai frumoşi pantofi sunt şi cei care pot răni picioarele sau pot afecta mersul. Studiile au arătat că 40 la sută dintre femei se lasă duse de val atunci când îşi aleg încălţămintea şi îşi cumpără pantofi fie prea înalţi, fie prea strâmţi ori mici, ulterior suportând consecinţele deciziei lor. Cel puţin, aşa rezultă dintr-un studiu al specialiştilor de la Society of Chiropodists and Podiatrists din Marea Britanie efectuat pe un eşantion de 2.000 de femei. S-a constatat că 37 la sută dintre femei nu ar spune nu unei perechi de pantofi superbi, însă incomozi, doar de dragul de a stârni admiraţia celor din jur. Gestul lor este imitat de doar 17 la sută dintre bărbaţi, dispuşi să cumpere o pereche de pantofi chiar dacă mărimea nu este cea potrivită. În acelaşi timp însă, 80 la sută dintre femei au recunoscut că suferă de probleme la picioare, de la unghiile încarnate şi până la varice, doar 40 de procente dintre ele apelând la ajutorul unui specialist.

Modă sau comoditate

Sănătatea picioarelor noastre depinde foarte mult de tipul de pantofi pe care îi purtăm. Tocurile înalte stau la baza mai multor tipuri de probleme precum dureri cronice, monturi şi entorse la glezne. De asemenea, pantofii cu toc foarte înalt şi subţire pot afecta ligamentele, deoarece nu oferă destul suport. Din acest motiv, sunt recomandaţi pantofi cu tocuri ceva mai groase, care asigură mai multă stabilitate. De altfel, indiferent dacă tocul pantofului este extrem de înalt sau mediu, invariabil pot apărea dureri şi răni deasupra călcâiului. Materialul rigid apasă pe os, iar presiunea poate cauza umflături, răni şi dureri la tendonul lui Ahile. Însă, de departe, cei mai periculoşi, cel puţin în opinia specialiştilor, rămân pantofii cu toc, al căror vârf este jos şi ascuţit şi care strâng degetele. Deşi mulţi oameni sunt tentaţi să învinuiască mai ales pantofii cu toc, adevărul este că există şi alte tipuri de încălţăminte care ne pot afecta. Balerinii pot părea cea mai bună alegere în materie de confort, dar şi aceştia au „slăbiciunile lor“. Principalul motiv este că ei nu oferă susţinerea bolţii şi astfel pot cauza diferite afecţiuni precum asciita plantară, dar şi dureri în zona picioarelor şi a spatelui, bătături şi chiar artrită.

Pe banca acuzaţilor

De asemenea, un studiu realizat recent a demonstrat că pantofii sport pot creşte tensiunea de la nivelul articulaţiei genunchiului cu până la 38%, faţă de cazul în care am alerga desculţi. O posibilă cauză este că pantofii sport moderni au talpa mai înaltă la călcâi, fapt ce tensionează în plus bolta piciorului. În opinia lui Casey Kerrigan, autorul studiului, acest rezultat nu încurajează sportivii să alerge desculţi, ci poate reprezenta un motiv în plus pentru schimbarea designului pantofilor sport.
În plus, specialiştii de la Society of Chiropodists and Podiatrists din Marea Britanie atrag atenţia şi asupra pericolului reprezentat de sandale, considerate printre cele mai periculoase articole de încălţăminte, deoarece forţează piciorul să alunece în faţă, provocând contracţia degetelor. La rândul lor, şlapii sunt şi ei destul de periculoși, pentru că oferă prea puţină susţinere pentru picior. În plus, purtarea lor îndelungată poate cauza dureri de gambe şi spate. Soluţia ideală ar fi alternarea mai multor tipuri de pantofi, în acest fel riscul apariției unor probleme fiind diminuat simţitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS