12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Revenirea la sex

Viaţa sexuală poate să fie afectată de anumite evenimente sau probleme din viaţa de zi cu zi, care trebuie însă depăşite pentru ca armonia să revină în cuplu, se arată într-un articol publicat pe site-ul womansday.com

Intimitatea şi sexul nu presupun doar cine romantice şi lenjerie provocatoare. Există anumiţi factori care pot avea un impact negativ asupra vieţii sexuale a unui cuplu, printre acestea numărându-se în special evenimentele mai mult sau mai puţin traumatizante prin care trece unul dintre parteneri sau cu care se confruntă ambii parteneri, ca de exemplu o boală, pierderea locului de muncă sau a unei persoane dragi. În astfel de momente, este destul de puţin probabil ca partenerul afectat să aibă chef să se lase cuprins de flacăra pasiunii. Potrivit psihoterapeutului american Holly Hein, orice situaţie traumatizantă poate „dezafecta“ temporar semnalele chimice care sunt responsabile pentru creşterea libidoului sau dorinţa sexuală. Ceea ce este important de reţinut este faptul că efectele de acest fel sunt doar temporare şi că există soluţii pentru rezolvarea problemelor de intimitate. Iată câteva cazuri de acest fel şi câteva soluţii pentru revenirea la normalitate.

Naşterea unui copil

Acest eveniment, fericit de altfel în viaţa unui cuplu, aduce cu sine şi situaţii care distrug dorinţa sexuală, mai ales în perioada ce urmează imediat după sarcină. Naşterea în sine este însoţită de dureri care pot dura destul de mult, proaspăta mămică nu se odihneşte suficient, pentru că trebuie să aibă grijă de cel mic, iar energia sa se concentrează pe stabilirea unei legături cu copilul, în defavoarea menţinerii pasiunii în cuplu. Prin urmare, pornirea de a face dragoste cu partenerul este la cote scăzute, pentru că schimbările fizice sunt acompaniate de transformări emoţionale. În ciuda acestora, funcţionarea normală a organismului din punct de vedere sexual revine, perioada de reacomodare fiind, în general, de trei până la şase luni după naştere. Pentru ca revenirea la normal să se producă fără alte neplăceri, trebuie pregătită din timp – corpul trebuie pregătit emoţional. Femeile consideră că cea mai importantă formă de preludiu este atingerea, spun psihologii, prin urmare, pregătirea pentru revenirea la viaţa sexuală normală trebuie făcută treptat, cu multă răbdare şi atenţie. Terapeuţii spun că o lăuză va fi gata mai repede să îşi reia viaţa sexuală dacă „atmosfera“ este creată de parteneri şi dacă apropierea fizică este respectată, nu evitată. Cea mai bună soluţie pentru depăşirea acestui moment este oferirea reciprocă de dovezi aparent simple de afecţiune – îmbrăţişări, săruturi, apropiere fizică (de exemplu, ţineri de mână atunci când sunteţi împreună). În momentul în care ambii parteneri vor fi pregătiţi să nu stea nonstop cu bebeluşul, cadrul pentru intimitate va fi pregătit, iar viaţa sexuală va reveni încet, dar sigur, la normal.

Boală

Dacă unul dintre parteneri este diagnosticat cu o boală care necesită tratament medicamentos îndelungat, cu siguranţă scânteia pasiunii nu se va aprinde aşa uşor până la vindecare. Chiar şi în momentul vindecării, este posibil ca cheful de sex să lipsească, însă, aşa cum se zice, pofta vine mâncând, iar intimitatea este elementul fără de care nu se poate ajunge la normalitate. Puteţi folosi perioada de convalescenţă pentru a consolida relaţia pe plan emoţional, astfel încât în momentul în care lucrurile se vor aranja pe făgaşul normal, să fiţi amândoi dornici şi pregătiţi să vă reîncepeţi viaţa sexuală, posibil chiar mai pasional ca până atunci. Potrivit terapeuţilor, important este însă să aveţi răbdare până când procesul de vindecare este complet, altfel pot apărea diverse situaţii care pot face mai mult rău decât bine relaţiei.

Muncă, muncă şi iar muncă

Dacă sunteţi nefericiţi la locul de muncă, acest sentiment se va reflecta, fără să vă daţi seama, în viaţa intimă. Un studiu realizat de specialişti de la Universitate Wisconsin a arătat că satisfacţia pe care o aveţi la serviciu afectează satisfacţia sexuală. Problema este că, oricât de mulţumit aţi fi cu munca pe care o prestaţi, dacă lucraţi 12-16 ore zilnic, este posibil să rămâneţi fără energie, iar sexul să fie ultimul lucru la care să vă mai gândiţi. Pentru a menţine totuşi flacăra pasiunii vie, obişnuiţi-vă să comunicaţi cu partenerul din când în când de-a lungul zilei, să vă trimiteţi SMS-uri drăgăstoase sau provocatoare, pentru ca sexul să devină o încununare a relaţiei de dragoste, nu doar o simplă sarcină de pe lista cu lucruri de făcut. În plus, obişnuiţi-vă să vă acordaţi o perioadă de deconectare în momentul în care ajungeţi acasă, timp pe care să îl petreceţi împreună cu partenerul şi să pregătiţi cadrul intim pentru ce va urma în dormitor.
Pe de altă parte, pierderea locului de muncă poate reprezenta un motiv în plus de stres, care va ucide dorinţa sexuală. Dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie, nu disperaţi. Până la remedierea problemei şi găsirea unui nou loc de muncă, încercaţi să vă concentraţi pe lucruri care vă plac, cultivaţi-vă pasiunile şi hobby-urile, pentru că nu se ştie când şi cum veţi reuşi să obţineţi chiar venituri făcând ceea ce vă place. Dacă reuşiţi să controlaţi nivelul de stres, liniştea sufletească se va reflecta şi în viaţa intimă, fapt ce poate duce la optimismul care vă va ajuta să depăşiţi problema.

Pierderea unei persoane dragi

Dacă unul dintre parteneri trece printr-o astfel de situaţie tragică, extrem de importantă este comunicarea cu celălalt, pentru ca acesta să înţeleagă prin ceea ce treceţi şi să ştie că trebuie să aibă răbdare până când sexul va reveni la normal. Pentru ca procesul de vindecare să fie nu neapărat mai rapid, ci mai profund, petreceţi mai mult timp cu partenerul, schimbaţi decorul, faceţi o călătorie, adoptaţi un animal de companie – înconjuraţi-vă de lucruri care vă fac fericit şi cultivaţi pasiuni care vă liniştesc. Ideea nu este să uitaţi, ci să vă vindecaţi, pentru ca viaţa să îşi continue cursul, aşa cum este normal, pentru că viaţa merge înainte, orice s-ar întâmpla. Numeroase studii arată că apropierea şi intimitatea fizică pot ajuta la atenuarea depresiei şi durerii emoţionale, deci fiţi aproape fizic de partener, chiar dacă nu faceţi sex.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS