24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRăzboaie prea scumpe

Războaie prea scumpe

Deşi jurnalele de ştiri din ultimele zilele nu par să anunţe vremuri prea bune, având în vedere conflictele din Siria, Irak etc., conflictele din lume sunt în continuă scădere, relatează galileonet.it. Poate nu atât de rapid cum ne-am dori, însă o scădere totuşi există, astfel că, în ultimii 40 de ani, numărul ţărilor implicate în războaie a ajuns la jumătate. Cel puţin acestea sunt concluziile unui studiu realizat de cercetătorii coordonaţi de Håvard Hegre de la Universitatea din Oslo, în colaborare cu  Peace Research Institute Oslo. În timp ce, în 1992, o ţară din patru era implicată într-un conflict, în 2009, numărul acestora s-a redus la unu din şase, iar potrivit calculelor lui Hegre, până în 2050, doar un stat din 12 va mai avea astfel de probleme. Ţările în care posibilităţile unui conflict vor scădea cel mai mult în următorii ani vor fi Algeria, Columbia, Turcia şi Thailanda, în timp ce acelea cu cele mai mari riscuri în următorii 40 de ani sunt Tanzania, Mozambic, Malawi şi China.
Simularea a fost realizată utilizând datele referitoare la perioada 1970-2000, prevăzând conflictele care ar fi urmat să se petreacă în perioada 2001-2009.
„Pentru această ultimă perioadă, estimasem o probabilitate de conflict mai mare de 50 la sută în 20 de ţări. În 16 dintre acestea, chiar a izbucnit un război, aşadar marja de eroare a fost foarte scăzută“, a explicat  Hegre.
Previziunile se bazează pe diferiţi factori socio-economici din ţările analizate: nivelul de şcolarizare, mortalitatea infantilă, proporţia de tineri în societate şi nivelul de creştere a populaţiei.

Simulări ştiinţifice

În modelul lui Hegre, un război este considerat un conflict între organizaţii politice sau guvernamentale, în care să se facă uz de violenţă şi în urma căruia să existe cel puţin 25 de victime.
„Asta înseamnă că modelul nostru nu ia în considerare războaiele tribale sau acţiunile teroriste solitare, cum este cea a lui Anders Behring Breivik“, a precizat Hegre, referindu-se la teroristul norvegian, protagonistul masacrului în urma căruia, anul trecut, şi-au pierdut viaţa 77 de persoane.
Studiind istoria din ultimii 40 de ani, cercetătorii au stabilit că un impediment în calea declanşării unor noi conflicte în viitor vor fi mai ales costurile unui război.
„Schimbările economice apărute la nivelul societăţii au făcut fundamentale atât educaţia, cât şi capitalul uman. O economie complexă face ca violenţa politică să nu fie deloc atrăgătoare. Societatea modernă depinde de dezvoltarea economică, iar utilizarea violenţei pentru a distruge această reţea este mult prea costisitoare. Din acest motiv, un lider cinic va fi tot mai puţin atras de a alege violenţa drept strategie“, a explicat Hegre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS