3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApă pentru sănătate

Apă pentru sănătate

Apa nu primeşte aceeaşi atenţie în ultima vreme în discuţiile despre sănătate precum antioxidanţii, ceaiul verde şi ultimele regimuri de slăbit. Cu toate acestea, ea joacă un rol extrem de important pentru sănătatea organismului nostru. Corpul uman are în componenţa sa 60% apă, şi funcţionarea fiecărui sistem depinde de apă. Ea este extrem de importantă pentru sănătatea pielii, a părului şi a unghiilor, dar şi la reglarea temperaturii corpului, a ritmului cardiac şi a presiunii arteriale. Mulţi oameni neglijează aceste aspecte şi suferă de deshidratare.
O sursă excelentă de apă o reprezintă fructele. Pepenele roşu conţine 90% apă şi este primul în această listă, fiind urmat de portocale, grepfrut, pepene galben. Legumele, deşi nu au conţinut de apă la fel de mare ca fructele, pot şi ele să fie o sursă bună de apă şi nutrienţi. Cele mai hidratante sunt castraveţii, roşiile, salata, ardeiul gras.
În afară de apa plată sau minerală, laptele este următoarea variantă foarte potrivită pentru a vă potoli setea şi pentru a vă energiza. Sucurile, chiar și cele light, nu au valoare nutritivă, dar şi ele vă pot hidrata. Alegeţi însă sucuri naturale de fructe şi nu carbogazoase. De asemenea, cafeaua şi ceaiul au şi ele importanţa lor. Pe de altă parte, alcoolul este foarte deshidratant.

Cantitate recomandată

Părinţii sunt sfătuiţi să îşi înveţe copiii să bea cât mai multă apă de-a lungul unei zile. Este recomandat să bea apă înainte şi în timpul activităţilor fizice. În timpul exerciţiilor, copiii între 9 și 12 ani trebuie să consume 90 – 100 ml de apă la fiecare 20 de minute, iar adolescenţii trebuie să bea aproximativ un litru la fiecare oră.
Cum puteţi să vă daţi seama dacă sunteţi deshidratat? Dacă vă simţiţi mereu obosit, irascibil, nervos sau aveţi o durere de cap este foarte probabil ca deshidratarea să fie principala cauză. Cu mai puţină apă, corpul şi inima trebuie să facă eforturi mai mari să pompeze sângele.
Pentru a vă regla hidratarea, fiţi atent pentru câteva zile câtă apă beţi şi cât de des. Ţineţi cont când aţi băut ultima dată şi aveţi grijă să păstraţi mereu la îndemână o sticluţă de 500 ml cu apă. Aveţi grijă o săptămână, două sau o lună să beţi cât mai multă apă şi până la urmă va deveni un reflex.
Sfatulparintilor.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS