17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAnimalele, secretul longevităţii

Animalele, secretul longevităţii

De-a lungul timpului, numeroase studii au demonstrat efectele benefice ale prezenţei animalelor de companie asupra sănătăţii. Mai nou însă, cercetătorii au demonstrat că acestea pot prelungi în mod considerabil viaţa stăpânilor, relatează it.lifestyle.yahoo.com.

Secretul tinereţii fără bătrâneţe? Simplu: o căsătorie fericită, un grup de prieteni cu care să vă simţiţi bine şi… un câine! Un studiu început încă din 1940 a demonstrat că aceştia sunt factorii care ne influenţează fericirea şi durata vieţii, şi nicidecum nivelul economic şi clasa socială, aşa cum s-a crezut până acum. Studiul, care în prezent este coordonat de George Vaillant de la Harvard Medical School, a urmărit peste 200 de americani, din adolescenţă şi până la bătrâneţe, pentru a identifica factorii care ne influenţează viaţa. În opinia lui Vaillant, relaţiile fericite sunt secretul unei vieţi lungi şi fericite. Potrivit datelor, dintre cei 200 de tineri cu care a început studiul (ajunşi acum la vârsta pensionării), doar 31 au rămas burlaci, dintre aceştia doar zece fiind încă în viaţă. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi, aproape două treimi dintre ei sunt încă în viaţă. De asemenea, un alt ingredient fundamental este prezenţa unui animal de companie. Un studiu anterior, realizat de această dată de specialişti de la Queens University din Belfast, demonstrase faptul că prezenţa unui câine oferă un adevărat scut împotriva bolilor. Cercetările au demonstrat că prezenţa acestor patrupede îi ajută pe stăpâni să aibă valori normale ale tensiunii arteriale, colesterolului şi trigliceridelor. De asemenea, posesorii de câini îşi revin mai repede după ce au suferit un atac de inimă.

Câini… miraculoşi

„Câinii au un efect remarcabil în ceea ce priveşte fericirea şi longevitatea oamenilor. Simpla atingere a unui câine este asemănătoare cu un tratament la spa. După numai câteva minute, corpul eliberează substanţe precum dopamina şi serotonina“, este de părere şi Marty Becker, autorul lucrării „The Healing Power of Pets“. Ca să nu mai vorbim de abilitatea remarcabilă a câinilor de a detecta cancerul şi de a anticipa crizele de epilepsie. În plus, cercetătorii de la University of California, din San Francisco, afirmă că praful provenit din casele în care trăiesc câinii este un factor care protejează împotriva infecţiei cu un virus respirator, care este asociat cu banala răceală şi cu dezvoltarea astmului la copii. „În urma studiului, am descoperit că acei cobai care au fost expuși la praf din casele în care trăiau câini au fost protejați de virusul sincițial respirator (RSV), un agent infecțios care afectează căile respiratorii în copilărie. Infecția cu RSV este des întâlnită la copii și poate avea, în unele cazuri, forme severe de manifestare, care pot duce la astm“, a declarat Kei Fujimura, unul dintre cercetătorii care a luat parte la acest studiu.

Patrupede pentru sănătate

Câinii nu sunt însă singurele animale a căror prezenţă este benefică pentru sănătate. Pisicile, de exemplu, îi pot ajuta pe stăpâni să scape de stres, fapt confirmat şi de cercetători. „Pisicile îşi pot ajuta stăpânii să se elibereze de stres la fel de mult ca şi câinii, numai că studiile în acest sens sunt mult mai puţine comparativ cu cele care arată beneficiile de pe urma creşterii unui câine“, este de părere Alan Beck, directorul The Center for Human-Animal Bond de la Purdue University School of Veterinary Medicine. De asemenea, un alt studiu, efectuat la Universitatea din Minnesota, a demonstrat faptul că persoanele care nu au pisici sunt supuse unui risc cu 40% mai mare de a muri din cauza unui atac de inimă faţa de posesorii de feline. De asemenea, Beck recomandă părinţilor să îşi lase odraslele să se joace cu pisicile, pentru că cele mai multe alergii le dezvoltă copiii care nu au avut niciodată contact cu aceste animale. O prezenţă benefică au şi peştii sau păsările. Studiile au demonstrat că prezenţa unui acvariu cu peşti ajută la îmbunătăţirea stării de sănătate. „Un acvariu este un mic ecosistem pe care ţi-l aduci în casă“, este de părere Marty Becker. De asemenea, un alt studiu a demonstrat că, atunci când un pacient se pregăteşte de o intervenţie la dentist şi priveşte un acvariu timp de 20 de minute, ar fi mai puţin stresat, efectul fiind similar cu cel al hipnozei. De asemenea, prezenţa păsărilor are efecte similare. „Prietenii oamenilor de mulţi ani, abia acum păsările au fost recunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra sănătăţii lor. La fel ca şi peștii, aceste vieţuitoare aduc un pic de natură în casa noastră şi au efect relaxant şi chiar energizant“, a spus dr. Gregg Takashima.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS