21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinViaţă... extraterestră

Viaţă… extraterestră

Visul pasionaţilor de SF, a astrofililor şi a tuturor astronomilor profesionişti s-a împlinit. În univers există suficient de multe planete extrasolare, care ne-ar putea găzdui la nevoie, relatează ditadifulmine.com. 

Doar în Calea Lactee ar putea exista zeci sau sute de miliarde de planete, un număr care a depăşit cu mult previziunile din trecut ale astronomilor. În plus, descoperirea a peste 700 de planete extrasolare ne-a demonstrat faptul că planetele potenţial locuibile din imediata noastră vecinătate cosmică nu sunt nicidecum raritate. Potrivit unor studii recente, galaxia noastră găzduieşte mult mai multe planete decât se credea până acum. Astronomii au anunţat că fiecare dintre cele 100 de miliarde de stele existente în Calea Lactee are, în medie, cel puţin o planetă ca partener.
Descoperirea subliniază o schimbare radicală în modul în care sunt percepute sistemele planetare din cosmos de către oamenii de ştiinţă. Propriul nostru sistem solar, considerat a fi unic până de curând, este doar unul dintre miliarde. Conform calculelor cercetătorilor, majoritatea stelelor aflate în Calea Lactee au una sau mai multe planete.
Aproximativ 66% dintre stele găzduiesc o planetă cu o masă de cinci ori mai mare decât cea a Terrei, iar jumătate dintre stele au o planetă cu o masă similară cu cea a lui Neptun (de 17 ori cât cea a Pământului). Aproape 20% dintre stelele detectate sunt orbitate de o planetă gazoasă gigantică (precum Jupiter sau chiar mai mare). Dintre toate aceste planete, site-ul ditadifulmine.com a prezentat cele mai promiţătoare cinci planete potenţial locuibile. Chiar dacă nu ştim cu certitudine care este compoziţia atmosferei lor şi nici care sunt condiţiile climaterice, unele modele de simulări au demonstrat că, în anumite circumstanţe, ar exista toate condiţiile pentru un mediu favorabil dezvoltării unor forme de viaţă.

Alte planete

Una dintre aceste planete este Gliese 581g.
Datorită distanţei optime faţă de soarele ei, se presupune că pe Gliese 581g există apă în stare lichidă şi de aceea ar fi posibilă şi existenţa unor forme de viaţă extraterestră. Atenţie însă, este doar posibil. Steaua Gliese 581g şi sistemul ei planetar fac parte din galaxia noastră, Calea Lactee, din constelaţia Balanţă (în latină Libra). Masa planetei Gliese 581g este de trei-patru ori mai mare decât a Pământului, iar raza o depăşeşte pe cea a Terrei de 1,5 ori. Gravitaţia pe planetă este asemănătoare cu cea a Pământului, iar o rotaţie completă în jurul soarelui ei o face în doar 36,6 zile pământene. Această exoplanetă are o temperatură ce permite existenţa apei în stare lichidă la suprafaţa scoarţei sau în apropiere de aceasta, ea asemănându-se cel mai mult cu Terra, dintre toate exoplanetele descoperite până în prezent. Dacă vă tentează posibilitatea de a locui aici, ar trebui să ştiţi că, în decembrie 2010, un utilizator eBay, al cărui nickname era „goldilocksalpha“, a scos la vânzare parcele de teren pe Gliese 581g, rebotezată Zarmina de descoperitorul său. Pentru preţul modic de 20 de dolari plus 4,98 dolari cheltuieli pentru expedierea certificatului de proprietate, persoanele interesate pot deveni proprietarii unor parcele de zece acri de teren pe Gliese 581g.
O altă planetă locuibilă este Gliese 667Cc, aflată la 22 de ani lumină distanţă de Pământ. Specialiştii de la Universitatea Gottingen şi California au calculat că planeta primeşte cu 10% mai puţină lumină de la steaua sa decât primeşte Pământul de la Soare. Deoarece lumina primită este în spectrul infraroşu, planeta beneficiază de aproximativ aceeaşi cantitate de energie precum Pământul, fapt ce înseamnă că apa de la suprafaţa ei ar putea fi lichidă, iar temperaturile ar fi comparabile cu cele de pe Terra.

Speranţe la ani lumină

Seria planetelor locuibile continuă cu Kepler-22b, cea mai mică dintre planetele potenţial locuibile, care se află la 600 de ani lumină distanţă faţă de Pământ. Raza planetei Kepler-22b este de 2,4 ori mai mare decât a Pământului, dar cele două planete au temperaturi similare. În opinia cercetătorilor, dacă efectul de seră funcţionează pe planeta recent descoperită aşa cum se întâmplă pe Pâmânt, atunci temperatura medie a suprafeţei pe Kepler-22b ar fi de 22 de grade Celsius sau 72 de grade Fahrenheit.
Pe noua planetă, un an durează 290 de zile, iar steaua în jurul căreia se roteşte planeta este asemănătoare Soarelui. În opinia specialiştilor, steaua planetei Kepler-22b face parte din aceeaşi clasă ca şi Soarele nostru, deşi este puţin mai mică şi mai rece.
Una dintre planetele care, în opinia specialiştilor, ar putea fi noua Super Terra pare a fi HD 85512 b, o planetă de cel puţin 3,6 ori mai masivă decât Pământul, care orbitează în jurul unei stele portocalii, în constelaţia Vela. Potrivit unui studiu realizat de Lisa Kaltenegger de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, în colaborare cu doi cercetători de la Universitatea din Geneva, Stephane Udry şi Francesco Pepe, HD 85512 b se află la limita zonei locuibile. HD 85512 b orbitează în jurul soarelui său în 58,5 zile şi pare a fi o planetă stâncoasă, cu o atmosferă asemănătoare celei de pe Terra, care conţine vapori de apă, dioxid de carbon şi azot.
Cea din urmă planetă prezentată de site-ul mai sus menţionat este Gliese 581d, care, în opinia astrofizicienilor francezi de la Centre National de la Recherche Scientifique, este „prima planetă potenţial locuibilă descoperită vreodată“.
Gliese 581 d primeşte o cantitate de energie de trei ori mai mică de la Soarele ei decât Pământul, dar ar putea beneficia de un efect de seră, oferind un climat cald, favorabil vieţii. Gliese 581d are o masă de şase ori mai mare decât cea a Pământului, fiind de două ori mai mare ca dimensiune şi având o gravitaţie de două ori mai intensă decât pe Terra. Ea se află la aproximativ 20 de ani lumină, fiind una dintre stelele cele mai apropiate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS