17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMituri despre vaccinul împotriva gripei

Mituri despre vaccinul împotriva gripei

Vaccinul împotriva gripei a fost şi continuă să fie tema a numeroase mituri care de care mai nefondate. Un specialist american a încercat să înlăture toate aceste teorii, relatează un articol dat publicităţii de ediţia electronică a cotidianului La Stampa.

Vaccinul împotriva gripei este şi continuă să fie „muza“ pentru numeroase mituri. Tocmai din acest motiv, un medic american, specialist în boli infecţioase, a încercat să facă lumină în legătură cu cele mai răspândite dintre aceste mituri, pentru ca fiecare om să poată fi informat despre avantajele şi dezavantajele vaccinării împotriva neplăcutelor gripe, mai ales că toamna este sezonul lor preferat. De altfel, se pare că în acest an gripa va face mai multe victime decât de obicei, existând pericolul ca şi simptomele să fie mai persistente şi mai puternice. Pentru a încerca să nu cădem victimă diferitelor virusuri există numeroase variante. Prevenirea este una dintre cele mai importante metode pentru a ne proteja propria sănătate, iar din acest punct de vedere este suficient să consultăm sfaturile specialiştilor, indiferent că este vorba de alimentaţia sănătoasă, cu o atenţie deosebită pentru alimentele bogate în vitamina C şi alte substanţe menite a ne îmbunătăţi sistemul imunitar, până la recomandări mai practice, precum spălarea mai frecventă a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele infectate sau cu obiectele atinse de acestea, evitarea locurilor aglomerate etc. Una dintre aceste metode este şi vaccinul.
În legătură cu acesta există încă multe neclarităţi. De multe ori însă este vorba de mituri şi convingeri false, sau de mituri care au la bază prejudecăţi complet lipsite de temei. Tocmai din acest motiv, doctorul Dennis Cunningham de la Secţia de boli infecţioase, din cadrul Nationwide Children’s Hospital, a încercat să facă lumină în legătură cu cele mai răspândite mituri despre vaccinul antigripal.

Explicaţia specialistului

Potrivit lui Cunningham, care este şi profesor în cadrul Ohio State University College of Medicine, unul dintre principalele mituri despre vaccinul antigripal este cel conform căruia un astfel de vaccin ar putea transmite virusul, motiv pentru care există riscul să ne îmbolnăvim în urma vaccinării.
„Acesta este probabil cel mai răspândit mit, însă nu este deloc adevărat. Vaccinul poate da câteva simptome uşoare, puteţi simţi anumite dureri, iar locul unde s-a efectuat vaccinarea ar putea fi un pic dureros. Însă, în realitate, acesta este un lucru bun şi demonstrează că vaccinul funcţionează. Aceasta înseamnă că organismul nostru răspunde în mod adecvat la vaccin“, a explicat Cunningham. În acelaşi timp, specialistul american a atras atenţia că există posibilitatea ca după un vaccin să ne simţim un pic ameţiţi și să prezentăm o serie de simptome pentru o zi sau două, însă această stare nu trebuie confundată cu gripa în adevăratul sens al cuvântului, care ne obligă să stăm la pat cel puţin o săptămână şi care se manifestă prin simptome mult mai puternice. Un alt mit, potrivit lui Cunningham, este cel conform căruia trebuie să aşteptăm sosirea sezonului rece, pentru că, în cazul în care ne vaccinăm prea devreme, nivelul de protecţie asigurat de acesta ar putea scădea. „Unele persoane sunt îngrijorate de faptul că, dacă se vaccinează prea devreme, nivelul de protecţie nu va dura pe parcursul întregului sezon rece. Adevărul este că vaccinul realizat chiar şi în luna august ne va proteja de-a lungul întregului sezon rece. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele vârstnice, care în general sunt grupa cea mai expusă“, a explicat Cunningham.

False convingeri

Un alt mit este cel conform căruia răceala se transmite prin strănut. În opinia doctorului american, nu este nevoie de un strănut, „germenii se răspândesc foarte uşor, iar răceala este foarte contagioasă. Este foarte uşor ca un copil să transmită răceala unui tovarăş de joacă, iar acesta, cum bine ştim, să aducă răceala acasă“, a explicat Cunningham. În aceste cazuri, specialiştii ne recomandă să ne spălăm bine pe mâini ori de câte ori ne întoarcem acasă de la serviciu sau de la şcoală. Ideal ar fi să folosim tradiţionala combinaţie de apă şi săpun, dar sunt binevenite şi gelurile speciale sau produsele care conţin 65% – 95% alcool. Ultimul dintre miturile enumerate de cercetătorul american este cel conform căruia vaccinul antigripal nu oferă o protecţie împotriva tulpinilor actuale şi noi de virusuri. În opinia specialistului, acest mit a apărut ca urmare a panicii declanşate de gripa aviară şi porcină. „Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul de control şi prevenire (CDC) aleg tulpinile despre care se consideră că există cea mai mare probabilitate să circule în lunile următoare, astfel încât oamenii să fie protejaţi împotriva tuturor germenilor care s-ar putea afla în aer. În fiecare an există două tulpini A şi o tulpină B de gripă incluse în vaccin“, a subliniat Cunningham. În acelaşi timp, specialistul american a atras atenţia asupra faptului că cei mai mari purtători de virusuri gripale sunt copiii, iar prin vaccinarea acestora pot fi protejate, în afară de ei, şi multe persoane adulte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS