10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGreşeli în nutriţie

Greşeli în nutriţie

Portalul shine.yahoo.com, dedicat îmbunătăţirii stilului de viaţă, a publicat recent un articol menit să pună în gardă doamnele şi domnişoarele cu privire la greşelile pe care le comit atunci când vine vorba de alimentaţie

Femeile moderne sunt din ce în ce mai atente la ce mănâncă zi de zi, în speranţa de a menţine un stil de viaţă sănătos, prin urmare sunt, în general, bine informate în legătură cu nutriţia. Numai că, oricât de bine v-aţi fi făcut temele, în ritmul agitat al vieţii este foarte uşor să exageraţi cu anumite substanţe nutritive şi aproape să uitaţi de altele, de care organismul are nevoie în mod natural. Vestea bună pe care o dau nutriţioniştii este aceea că o dietă sănătoasă nu presupune eliminarea nici unui aliment. Secretul stă în planificare, este de părere Rachel Begun, reprezentant al Academiei Americane de Nutriţie şi Dietetică. Specialista a întocmit o scurtă listă cu cel mai des întâlnite greşeli pe care le fac femeile în privinţa alimentaţiei, oferind totodată şi sfaturi pentru repararea situaţiei. Primul şi cel mai grav dintre aceste „păcate“ este faptul că săriţi peste mese, iar de aici „răul“ se tot adună.

Prea multă sare

Cantitatea zilnică recomandată de sodiu este de aproximativ 2,3 grame în cazul femeilor (valoare care corespunde unei cantităţi de 5,7 grame de sare). Medicii avertizează însă că femeile trecute de 50 de ani şi cele care suferă de hipertensiune arterială, diabet sau boli renale nu trebuie să consume mai mult de 1,5 grame de sodiu într-o zi. Potrivit statisticilor, consumul mediu de sare în Europa este de zece grame de sare zilnic, adică aproape de două ori mai mare decât cel recomandat. Pentru că cea mai mare parte din cantitatea de sodiu provine din alimentele procesate şi din mâncarea preparată la restaurant, cea mai simplă soluţie pentru a limita consumul de sare este să mâncaţi mai multe alimente proaspete – fructe şi legume – şi preparate pe care vi le gătiţi acasă. În plus, va trebui să vă feriţi şi de condimentele care conţin sodiu, cum este, de exemplu, sosul de soia – o linguriţă de sos conţine 533 mg de sodiu.

Prea puţine fibre

Specialista în nutriţie a explicat de ce sunt importante fibrele pentru organism şi metabolism. Fibrele încetinesc ritmul de digerare a alimentelor, fac în aşa fel încât nivelurile de energie rămân mai stabile, astfel încât senzaţia de saţietate durează mai mult. În plus, consumul de fibre reduce riscul de constipaţie şi previne apariţia bolilor cardiace, a diabetului şi a cancerului de colon. Deşi femeile au nevoie de aproximativ 25 de grame de fibre zilnic, media nu prea depăşeşte 15 grame, potrivit statisticilor elaborate de experţi. Pentru a rezolva problema, consumaţi fibre de mai multe ori pe săptămână şi aveţi grijă să beţi multă apă, pentru a ajuta trecerea acestora prin tractul digestiv. Începeţi ziua cu cereale bogate în fibre, consumaţi fructe fără a le curăţa de coajă şi obişnuiţi-vă să mâncaţi fasole uscată şi fasole boabe.

Prea mult zahăr

Potrivit nutriţioniştilor, femeile nu ar trebui să consume mai mult de şase linguriţe de zahăr într-o singură zi, dar în realitate media este mult depăşită, „campioni“ la acest capitol fiind americanii, care ajung să mănânce şi 22 de linguriţe de zahăr pe zi. Reprezentanţii Academiei de Nutriţie au ţinut să explice că nu cafeaua sau ceaiul îndulcit sunt cei mai mari vinovaţi, ci problema este reprezentată de faptul că zahărul se găseşte unde nici nu ne-am putea imagina. Soluţia pentru a reduce cantitatea de zahăr consumată este să învăţaţi să identificaţi ingredientul pe eticheta produselor pe care le consumaţi. Zahărul se ascunde în spatele unor termeni precum „sirop de porumb bogat în fructoză“, „sirop de trestie de zahăr evaporat“, „melasă“, „miere“, „nectar de agave“ sau „sirop de orz“. Dacă întâlniţi oricare dintre aceşti termeni pe etichetă nu este necesar să renunţaţi la respectivul produs, ci doar să limitaţi consumul. În plus, zahărul intră şi în componenţa unei game variate de sosuri, dressinguri şi, mai ales, băuturi îmbuteliate. Şi atenţie la aşa numitele alimente „light“. Când grăsimile sunt eliminate, ele trebuie compensate cu ceva, iar de cele mai multe ori producătorii aleg zahărul, pentru a potenţa gustul şi aroma.

Prea puţine proteine

Faptul că vă abţineţi să mâncaţi alimente ce conţin proteine nu face bine siluetei, deşi probabil că aşa v-aţi imagina. Cantitatea recomandată de proteine este de 46 de grame zilnic, iar mai puţine nu vor reuşi să înlăture senzaţia de foame, astfel că sunteţi mai tentată să consumaţi gustări între mese, iar de cele mai multe ori aceste gustări nu sunt tocmai sănătoase. De exemplu, o felie de pâine prăjită nu vă va ţine de foame la fel cum ar face-o un ou. Prin urmare, ar fi bine ca la micul dejun să mâncaţi un ou sau un iaurt degresat (conţine mai multe proteine decât cel normal), ca gustare serviţi brânză degresată sau cremă de brânză cu biscuţi din cereale integrale şi mâncaţi un măr sau o banană. La prânz sau la cină încorporaţi seminţe şi nuci în salatele pe care le consumaţi, mâncaţi mai multă fasole şi nu vă daţi înapoi de la a mânca produse pe bază de soia.

Nu beţi suficientă apă

Un organism care nu beneficiază de suficiente lichide va resimţi mai acut foamea şi, mai grav, se va deshidrata mult mai repede. Deşi necesarul de apă variază în funcţie de cât de activă este viaţa dumneavoastră, de temperatura sau umiditatea mediului înconjurător şi de cantitatea de alimente pe bază de apă, recomandarea generală este de şase până la opt pahare de apă zilnic. Pentru că setea poate provoca foame, dacă vă vine poftă să ronţăiţi ceva beţi întâi un pahar de apă şi luaţi gustarea doar dacă nu v-a trecut foamea. Dacă v-aţi săturat de insipida apă, îmbunătăţiţi gustul, punând în lichid fructe, frunze de mentă, citrice sau felii de castravete. Puteţi bea fără probleme ceaiuri, de orice fel, şi obişnuiţi-vă să consumaţi multe fructe şi legume pentru că acestea conţin aproximativ 85% apă, iar aceasta se „pune“ atunci când vine vorba de bilanţul lichidelor consumate într-o zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS