17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBeneficii... delicioase

Beneficii… delicioase

Sunteţi cu moralul la pământ? Vă simţiţi deprimat? Nimic mai simplu! Savuraţi o îngheţată şi veţi vedea că lucrurile încep uşor, uşor să nu mai pară atât de negre!

Îngheţata, desertul-rege al verii, are nenumărate beneficii asupra organismului, relatează yahoo.it. De exemplu, nu de mult, cercetătorii de la Institutul de Psihiatrie din Londra au demonstrat că îngheţata acţionează asupra centrilor plăcerii din creier într-un mod similar cu ascultarea muzicii preferate.
După scanarea creierului unor persoane care au mâncat îngheţată de vanilie, cercetătorii au concluzionat că îngheţata acţionează asupra „zonelor fericirii“ din creier, datorită unei substanţe numite triptofan, care se găseşte în lapte şi în frişcă – principalele ingrediente ale îngheţatei. Triptofanul ia parte la sinteza serotoninei, supranumită şi „hormonul fericirii“. De asemenea, datorită conţinutului bogat în calciu şi magneziu, îngheţata relaxează şi calmează sistemul nervos.
Ca să nu mai vorbim de faptul că studii recente sugerează că o dietă bogată în îngheţată împiedică recâştigarea kilogramelor pierdute în urma unei cure de slăbire. Îngheţata este unul dintre cele mai nutritive deserturi pe perioada verii: este hidratantă şi răcoroasă. În plus, majoritatea sortimentelor de îngheţată sunt pe bază de lapte şi derivate din lapte, un ajutor util în aportul nostru de calciu.
De altfel, potrivit medicului Michael Zemel, de la Universitatea Tennessee din Knoxville (SUA), această particularitate se datorează calciului, un mineral care se găseşte din plin în laptele folosit la prepararea îngheţatei. În plus, îngheţata conţine fosfor, fier, lactoză, precum şi vitaminele N, A, A1, A2, fiind un adevărat izvor de proteine, pe care organismul îl asimilează foarte uşor. O porţie de îngheţată cu fructe, biscuiţi sau dulceaţă este suficientă pentru a vă da senzaţia de saţietate.

Desert sănătos

În plus, nu trebuie omis faptul că îngheţata, în special cea preparată în casă, fără aditivi, coloranţi sau alte substanţe dăunătoare sănătăţii, previne hipertensiunea arterială, susţine prof. Robert Heaney, expert în nutriţie la Universitatea Creighton din Omaha (SUA). Potrivit acestuia, „meritul“ aparţine unuia dintre ingredientele de bază din îngheţată, laptele, bogat în proteine, grăsime şi lactoză. În plus, laptele conţine toate mineralele implicate în menţinerea unui nivel normal al tensiunii arteriale (calciu, potasiu, magneziu, sodiu).
De asemenea, îngheţata preparată din lapte, smântână, unt sau lapte praf împiedică formarea calculilor renali (pietre la rinichi). Un studiu desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, publicat recent în New England Journal of Medicine, arată că persoanele care au avut o dietă săracă în calciu (sub 400 mg pe zi) prezintă un risc dublu de apariţie a calculilor renali, în comparaţie cu cele a căror dietă conţinea peste 1.200 mg de calciu pe zi. Necesarul zilnic de calciu este de 500 mg la copii, 1.000 mg la adolescenţi, 1.200 mg la adulţi şi 1.500 mg la persoanele peste 50 de ani. Alt studiu, realizat de această dată de cercetătorii de la Harvard School of Public Health a arătat faptul că o dietă bogată în îngheţată reduce riscul apariţiei infertilităţii la femei. În opinia cercetătorilor, femeile care mănâncă de două-trei ori pe zi lactate integrale, bogate în grăsimi (inclusiv îngheţată), prezintă un risc cu 38% mai mic de infertilitate, în comparaţie cu cele care mănâncă îngheţată o dată pe săptămână sau niciodată. În acelaşi timp însă, medicii le recomandă femeilor care vor să devină mame să aibă o dietă cu un conţinut normal sau ridicat de grăsimi din lactate, fără a face însă excese, deoarece obezitatea reduce substanţial şansele de a concepe un copil.

Efecte adverse

Cum însă pentru fiecare lucru bun există şi un revers al plăcerii, şi în cazul îngheţatei există câteva dezavantaje. Un studiu publicat de portalul Web MD arată că persoanele care mănâncă îngheţată frecvent nu mai resimt aceeaşi plăcere atunci când consumă acest produs comparativ cu cei care îl mănâncă foarte rar. De asemenea, îngheţata poate provoca dureri de cap. În contact cu căldura din gură, îngheţata rece face ca nervii care controlează circulaţia sângelui să se inflameze, tensiunea arterială creşte şi astfel apar migrenele. Această situaţie poate fi prevenită pur şi simplu savurând încet, încet îngheţata. În acelaşi timp, ca orice aliment, consumat în exces îngraşă. De menţionat, că îngheţata pe băţ îngraşă mai puţin decât cea la cornet. În general, o îngheţată pe băţ poate avea între 60 şi 130 de calorii, în timp ce îngheţata la cornet poate ajunge şi la 400 de calorii (şi 13 grame de grăsimi saturate), în funcţie de amestecul şi de topping.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS