16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFlori şi plasturi împotriva depresiei

Flori şi plasturi împotriva depresiei

Depresia poate fi încadrată fără probleme în categoria bolilor care afectează omul modern, iar cercetătorii din domeniul medical caută fără încetare soluţii pentru ameliorarea şi tratarea acestei afecţiuni. Cotidianul Daily Mail a publicat recent două articole care prezintă soluţii care s-au dovedit eficiente pentru rezolvarea acestei probleme

Se spune că un buchet de flori este de multe ori o metodă eficientă pentru schimbarea în bine a stării de spirit. Nu există nici o certitudine în această privinţă, dar un studiu ştiinţific recent a demonstrat faptul că narcisele se numără printre principalii duşmani ai depresiei. O echipă de oameni de ştiinţă din Danemarca a descoperit că anumiţi compuşi existenţi în unele specii de narcise ce cresc în sudul Africii au capacitatea de a depăşi o „barieră“ defensivă din cauza căreia creierul rămâne izolat. Potrivit specialiştilor, această limită reprezintă un obstacol important pentru medicii care tratează afecţiunile psihice, inclusiv depresia, întrucât bariera menţionată conţine proteine care elimină medicamentele administrate în secunda în care acestea ajung la creier. Există studii care arată că nouă din zece compuşi existenţi în medicamentele folosite în tratamentul bolilor psihice nu ajung la creier – principalul „responsabil“ pentru declanşarea bolilor. Profesorul Birger Brodin, coordonatorul studiului efectuat la Universitatea din Copenhaga, a explicat însă că acest compus găsit în speciile Crinum şi Cyrtanthus ale narciselor sud-africane poate depăşi această barieră. Prin urmare, acest compus ar putea fi folosit pentru a „livra“ medicamentele la creier, contribuind astfel la ameliorarea şi tratarea simptomelor de depresie. „Deja am efectuat teste pentru a vedea dacă aceşti compuşi pot influenţa procesul de transport al substanţelor chimice către creier. Rezultatele sunt promiţătoare şi există şanse mari ca aceşti compuşi să fie folosiţi în formulele medicamentelor antidepresive“, a explicat profesorul Brodin, care a precizat totuşi că studiul se află în primele faze de cercetare, deci va mai dura ceva timp până când compuşii din narcise vor putea fi folosiţi la prepararea medicamentelor.

Plasture antidepresie

Până atunci, însă, alţi cercetători, de data aceasta din Statele Unite, au pus la punct şi în practică o soluţie cu rezultate pozitive în combaterea depresiei. Este vorba de un fel de plasture care combate această afecţiune în timpul în care pacientul cu probleme doarme. Dispozitivul, creat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea California din Los Angeles, se lipeşte pe fruntea pacientului în timpul somnului şi foloseşte impulsuri electrice pentru a stimula activitatea nervului trigemen – cel care trimite percepţiile senzoriale de la nivelul feţei la zonele cerebrale responsabile cu controlul stării de spirit. Plasturele antidepresie este echipat cu mai mulţi electrozi şi conectat, prin două fire, la un generator de dimensiunile unui telefon mobil, care poate fi purtat la brâu.
Dispozitivul a fost deja testat într-un studiu clinic de mici dimensiuni efectuat în Los Angeles. Dintre cele 11 persoane diagnosticate cu depresie care au participat la studiu, jumătate au raportat o ameliorare semnificativă a simptomelor depresiei după ce au folosit plasturele noaptea, timp de opt săptămâni. Pacienţii care au participat la studiu prezentaseră simptome de depresie pentru o perioadă mai mare de patru luni şi nu reacţionaseră la medicamentele antidepresive, au raportat o îmbunătăţire a stării psihice după doar două săptămâni de tratament cu plasture. Toţi subiecţii au combinat administrarea tratamentului medicamentos cu folosirea plasturelui şi au declarat că dispozitivul nu le-a afectat negativ somnul – singurul efect advers resimţit fiind o senzaţie de înţepătură la pornirea dispozitivului.
În prezent, echipa de cercetători efectuează al doilea studiu clinic, pe 30 de pacienţi, dintre care unii sunt trataţi cu plasturele antidepresie, alţii primesc tratament placebo, pentru ca rezultatele studiului iniţial să poată fi confirmate şi prin alte metode.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS