10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCopiii în maşină, protejaţi de Carkoon

Copiii în maşină, protejaţi de Carkoon

O echipă de ingineri din Marea Britanie a conceput prototipul pentru un scaun de maşină pentru copii care se închide ca o capsulă
pentru a proteja viaţa micuţului în caz de accident, relatează Daily Mail

Scaunul de maşină pentru copii, numit „Carkoon“, este poate cel mai sigur echipament de acest fel creat până acum, având capacitatea de a se transforma într-un fel de capsulă de protecţie în caz de accident, pentru a proteja viaţa bebeluşului. Jullian Preston-Powers, coordonatorul echipei de ingineri, a povestit că ideea de a crea acest scaun de maşină pentru copii i-a venit după ce a discutat cu un pompier care a suferit arsuri grave la nivelul membrelor superioare încercând să salveze un bebeluş dintr-o maşină care luase foc în urma unui accident. Eforturile pompierului au fost însă zadarnice, astfel că micuţul şi-a pierdut viaţa.
„Carkoon“ se poziţionează pe banchetă cu faţa spre luneta maşinii, putând fi fixat cu ajutorul centurii de siguranţă sau cu clemele cu care este dotat din fabrică. În plus, el poate fi întors cu uşurinţă spre portieră, pentru ca micuţul transportat să poată fi scos din maşină nu doar în caz de accident, ci şi în timpul unei deplasări obişnuite cu maşina. Scaunul pentru copii „Carkoon“ ar putea deveni disponibil pe piaţă anul viitor, preţul de vânzare estimat fiind de 499 de lire sterline. Este adevărat că preţul este considerabil mai mare decât echipamentele standard de acest fel, însă siguranţa micuţului trebuie să fie pe primul loc.

Siguranţa, o prioritate

Scaunul este confecţionat din fibră de carbon şi poliamidă Kevlar (de cinci ori mai rezistentă decât oţelul), iar „capacul“ – de fapt un airbag care se activează în caz de urgenţă – este făcut din aceeaşi poliamidă Kevlar şi material ignifug Nomex. Capsula astfel formată asigură o rezervă de oxigen de 20 de minute şi protecţie împotriva focului în situaţia în care izbucneşte un incendiu.
Airbagul nu se comportă precum cele obişnuite, care se poate sparge la impact, ci rămâne umflat şi suficient de rigid în aşa fel încât să protejeze copilul de eventualele obiecte care pot zbura în maşină în cazul unui accident. Jullian Preston-Powers, coordonatorul echipei care a inventat scaunul „Carkoon“, a precizat că aceste caracteristici sunt vitale pentru siguranţa copilului, pentru că, în cazul unui accident produs la viteza de 50 km/h, orice obiect poate fi fatal – fie că este vorba de o sticlă de apă sau de dispozitivul GPS. Un reprezentant al companiei care a efectuat testele de siguranţă în cazul scaunului „Carkoon“ a declarat că în timpul verificărilor echipamentul a fost „atacat“ chiar şi cu o cărămidă şi s-a dovedit extrem de sigur.
În afară de aceste echipări, scaunul pentru maşină va avea încorporate dispozitive care transmit un semnal distinct către serviciile de urgenţă, anunţând că producerea unui accident în care a fost implicat şi un copil, astfel că apelul de urgenţă va avea prioritate.

Litera legii

Utilizarea scaunului de maşină pentru copii este obligatorie şi în România. Potrivit articolului 97 (1) al Regulamentului de aplicare a Codului Rutier al României, în ţara noastră, copiii cu vârsta sub trei ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate, iar cei cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS