10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Sex şi amnezie

Este oare posibil ca o noapte de sex să provoace o amnezie temporară? Se pare că da, relatează www.ditadifulmine.com. 

O noapte de sex poate, din câte se pare, să ne ia minţile şi să nu ne mai aducem aminte nimic din ce s-a petrecut în ultimele ore. I s-a întâmplat unei doamne respectabile, de 54 de ani, din  Statele Unite, care s-a prezentat împreună cu soţul ei la Georgetown University Hospital, din Washington, şi le-a povestit medicilor că nu îşi mai aminteşte nimic din ultimele 24 de ore, după ce a avut un raport sexual intens cu partenerul. Potrivit medicilor, femeia suferea de amnezie globală tranzitorie. În esenţă, este vorba de o stare în care persoana afectată este lipsită aproape complet de capacitatea de a dezvolta noi amintiri începând dintr-un anumit moment, cu toate că este lucidă, iar toate celelalte capacităţi mentale şi aspectele propriei personalităţi rămân intacte. În general, această stare durează  două – opt ore, apare mai ales la persoanele de  50-60 de ani, şi, de obicei, se rezolvă de la sine. Din câte se pare însă, cauzele care produc acest tip de amnezie sunt încă necunoscute. Aproximativ  3 – 5 persoane din 100.000 sunt afectate anual de această pierdere temporară de memorie şi până acum nimeni nu a reuşit să găsească o explicaţie a acestui fenomen.
„Nu ştim multe despre cauzele amneziei globale tranzitorii. Generează multă îngrijorare, însă nu este un infarct şi nici măcar un eveniment care cauzează daune la nivel cerebral“, a explicat Sebastian Ameriso, neurolog la Institute for Neurological Research din Buenos Aires.

Efortul fizic, posibilă cauză

Principala cauză a amneziei globale tranzitorii rămâne încă necunoscută, însă, din câte se pare, există o legătură cu anumite activităţi fizice deosebit de obositoare, scufundările în apă caldă sau rece, situaţiile de stres sau durerile de cap frecvente. Sexul, la fel ca alte activităţi care provoacă o oboseală fizică, poate duce la producerea amenziei globale tranzitorii. În cea mai mare parte din cazuri este vorba de amnezie anterogradă (incapacitatea de a crea noi amintiri după un anumit moment), însă este posibil ca aceasta să fie şi retrogradă, împiedicând amintirea unor evenimente din trecut. În cazul femeii americane de 54 de ani, pacienta nu reuşea să îşi amintească nimic din ultimele 24 de ore. Şi, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul altor pacienţi care au suferit de acelaşi tip de amnezie, tomografia şi rezonanţa magnetică nu au prezentat nici o anomalie sau daună cerebrală. Acesta nu este singurul caz de pierdere de memorie cauzată de sex. În 1964, un bărbat şi-a pierdut memoria în timpul actului sexual, exact în momentul orgasmului, ajungând să întrebe „Unde sunt? Ce se întâmplă?“.
 Un alt caz recent s-a petrecut în 2009 şi o are ca protagonistă pe o femeie din SUA, de 59 de ani, care şi-a pierdut memoria după un raport sexual cu soţul. Femeia repeta aceeaşi întrebare din zece în zece minute, apoi din sfert în sfert de oră, din 30 în 30 de minute, în cele din urmă recuperându-şi complet memoria.

O tulburare pentru fiecare

Însă, aceste tulburări nu sunt singulare. De exemplu, britanica Chelsea Harold, de 24 de ani, suferă de o tulburare rară, numită sexsomnie. Această patologie este similară somnambulismului, iar persoanele afectate nu îşi amintesc raportul sexual, imediat după ce l-au finalizat. Tânăra cade într-un fel de somnambulism, iar a doua zi ea nu îşi aminteşte nimic din ce s-a întâmplat.
Acest sindrom este numit şi sleepsex, tocmai pentru că, potrivit anumitor studii, persoanele afectate cad într-o stare de somnambulism, astfel explicându-se starea de inconştienţă. Această situaţie este destul de jenantă pentru tânăra britanică, aceasta mărturisind că de multe ori, unii parteneri pe care i-a avut au fost dezamăgiţi că ea nu îşi aminteşte de raporturile sexuale, considerându-se chiar jigniţi din acest motiv. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS