21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Diamant record

Minerii de la Argyle Mine, una dintre cele mai productive mine de diamante, exploatată de compania Rio Tinto în regiunea Kimberley din vestul Australiei, şi-au făcut săptămâna trecută  un cadou cu totul special. Potrivit focus.it, ei au scos la suprafaţă un diamant brut de 12,76 carate denumit Argyle Pink Jubilee.
„Un diamant de acest calibru este fără precedent în Australia“, a declarat Josephine Johnson, directoarea diviziei Argyle Pink Diamonds. „A fost nevoie de 26 de ani pentru a extrage această piatră şi este posibil să nu mai vedem niciodată alta la fel“, a mai spus ea. Deocamdată, este prea devreme pentru estimarea valorii diamantului, cert este că astfel de pietre roz de o calitate foarte înaltă pot atinge şi un milion de dolari pe un carat. Preţul diamantelor roz a crescut considerabil în ultimii 20 de ani şi aceste pietre preţioase reprezintă de acum „una dintre formele cele mai concentrate de bogăţie, într-o măsură mai mare decât diamantele albe“, afirmă un purtător de cuvânt al grupului Rio Tinto.
Diamantele colorate sunt foarte rare – doar una din 10.000 dintre pietrele extrase poate fi considerată colorată – însă tonalităţile şi variaţiile de culoare pe care natura ni le poate oferi sunt peste 350. Aproximativ 90% dintre diamantele roz descoperite în lumea întreagă provin din mina Argyle din Kimberley, exploatată de grupul Rio Tinto. Cele mai mari dintre aceste pietre preţioase sunt în general achiziţionate de muzee sau scoase la licitaţie de către marile case, precum Christie’s şi Sotheby’s. Altele erau oferite în trecut unor monarhi. Nestemata, al cărei nume face referire la jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a, şeful statului Australia – are o culoare roz asemănătoare celei pe care o are diamantul de 24 de carate Williamson Pink, oferit reginei Angliei cu ocazia căsătoriei sale cu ducele de Edinburgh în 1947. Întrebat dacă şi acest diamant va deveni proprietatea reginei Marii Britanii, purtătorul de cuvânt al companiei Rio Tinto a declarat: „Doar dacă regina doreşte să îşi cumpere bijuterii noi. Însă va avea parte de o concurenţă mare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS