9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFemeile uită amintirile neplăcute

Femeile uită amintirile neplăcute

Studiul unei echipe de cercetători de la Universitatea din Montreal arată că femeile îşi amintesc evenimentele neplăcute prin care trec cu mai puţină acurateţe decât bărbaţii, relatează cotidianul britanic Daily Mail. În urma experimentului efectuat de oamenii de ştiinţă canadieni s-a constatat că memoria femeilor se „înceţoşează“ când vine vorba de reamintirea tuturor situaţiilor emoţionale, efectul fiind mai pronunţat în cazul evenimentelor neplăcute. S-a stabilit totodată că, în general vorbind, doamnele au o memorie mai exactă doar atunci când vine vorba de experienţe plăcute, în timp ce domnii îşi aduc aminte cel mai bine lucrurile care i-au impresionat sau afectat negativ. Mai mult, s-a observat că reprezentanţii celor două sexe folosesc zone cerebrale diferite pentru a rememora acelaşi tip de situaţie: când îşi aduc aminte de experienţe frumoase, femeile îşi folosesc emisfera dreaptă, în timp ce amintirile plăcute ale bărbaţilor se formează în emisfera stângă.

Experimentul

Studiul a presupus monitorizarea activităţii cerebrale cu ajutorul unui electroencefalograf (EEG) în timp ce subiecţii urmăreau imagini cu diverse teme – de la scene de război la animale de casă şi până la fotografii cu tentă erotică. Voluntarii au fost instruiţi să semnaleze prin apăsarea unui buton dacă au mai văzut o anumită fotografie înainte – astfel cercetătorii au putut monitoriza care au fost imaginile pe care subiecţii şi le-au amintit cel mai bine. S-a dovedit că memoria femeilor a funcţionat cel mai puţin atunci când în faţa ochilor au apărut fotografii de război, care le-au stârnit atât emoţii, cât şi sentimentul de neplăcere. De altfel, s-a văzut că reacţiile emoţionale de orice fel au afectat negativ memoria femeilor, fenomenul fiind mai pronunţat în cazul emoţiilor negative, fapt ce nu a putut fi explicat deocamdată.
„Foarte puţine studii făcute în ceea ce priveşte memoria s-au aplecat asupra gradului de plăcere sau repulsie pe care îl provoacă o anumită experienţă rememorată şi cât de provocatoare este din punct de vedere afectiv“, a precizat coordonatorul studiului, profesorul Marc Lavoie. „Ceea ce noi am descoperit demonstrează complexitatea memoriei afective şi subliniază faptul că atunci când se efectuează studii ale activităţii cerebrale este important să se ia în calcul aspecte ce ţin de valenţe, înclinări personale, preferinţe şi diferenţe de sex“, a concluzionat Lavoie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS