16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPeştele, benefic pentru sănătatea femeilor

Peştele, benefic pentru sănătatea femeilor

Doamnele care consumă regulat peşte prezintă un risc mult mai scăzut de a suferi din cauza unor maladii cardiace, în comparaţie cu femeile care consumă puţin sau deloc carne de peşte, informează yahoo.it. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu danez, publicat în revista American Heart Association. Acesta este primul studiu care s-a concentrat pe analizarea stării de sănătate a femeilor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani şi a beneficiilor imediate ale consumului de carne de peşte asupra stării lor de sănătate cardiacă. Femeile care consumă rar sau deloc carne de peşte prezintă un risc de maladii cardiovasculare de peste 50% pe o perioadă de opt ani, în raport cu semenele lor, care consumă în mod regulat carne de peşte, au precizat autorii studiului. De asemenea, potrivit studiului, s-a constatat că femeile care consumă carne de peşte rar sau deloc se confruntă cu un risc de maladii cardiace cu peste 90% mai mare în comparaţie cu riscul prezentat de doamnele care consumă peşte în fiecare săptămână.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 49.000 de femei cu o vârstă medie de 30 de ani, iar durata de monitorizare a fost de opt ani.

Beneficii imediate

„Cea mai mare dificultate cu care ne confruntăm atunci când promovăm astfel de mesaje din domeniul sănătăţii publice, adresându-ne persoanelor tinere, constă în general în faptul că beneficiile nu sunt percepute înainte de 30 sau de 40 de ani. Studiul nostru, însă, a dovedit că lucrurile nu stau deloc astfel, şi că aceste beneficii pot fi aşteptate pe termen scurt“, a explicat Marin Strom, unul dintre autorii studiului.
„Pentru a se bucura de binefacerile consumului de peşte sau ale uleiului de peşte, trebuie urmate recomandările dietetice care îi sfătuiesc pe oameni să mănânce carne de peşte ca fel principal la masă, cel puţin de două ori pe săptămână“, a mai precizat Strom. Cele mai multe dintre femeile participante la studiu care consumau în mod regulat carne de peşte au declarat că obişnuiesc să mănânce cod, somon, hering şi scrumbie – specii de peşti a căror carne are un conţinut bogat în Omega 3, un acid gras polisaturat, despre care oamenii de ştiinţă afirmă că are un efect protector împotriva problemelor cardiace şi vasculare.   
 Delia Pătru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS