17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Orhidee… nocturnă

O echipă de specialişti olandezi a descoperit singura specie de orhidee care înfloreşte exclusiv în timpul nopţii, relatează www.ditadifulmine.com. Orhideea, numită Bulbophyllum nocturnum, a fost descoperită pe Insula New Britain din apropiere de Papua Noua Guinee şi este singura orhidee, din cele 25.000 de specii cunoscute, care înfloreşte în timpul nopţii. „A fost o descoperire neaşteptată, pentru că există numeroase specii de orhidee şi nici una dintre acestea nu înfloreşte noaptea. A fost incredibil să descoperim un astfel de exemplar, după atâţia ani de cercetări cu privire la orhideele capabile să înflorească noaptea“, a explicat Aadre Schuiteman, specialist la Royal Botanic Gardens din Kew şi totodată coautor al studiului. Noua orhidee face parte din familia Bulbophyllum, cea mai vastă familie de Orchidaceae. Aceasta cuprinde peste 2.000 de specii diferite şi este una dintre cele mai bogate familii de plante cu flori, din punct de vedere al biodiversităţii. Specia a fost descoperită într-o zonă de păduri tropicale de pe Insula New Britain din sud-estul Asiei. Comportamentul ei unic a fost remarcat abia după ce floarea a fost adusă în Olanda. Cercetătorii olandezi au adus planta în ţara natală, întrucât doreau să înţeleagă motivul pentru care bobocii ei păreau că se ofilesc, în timpul zilei, deşi aveau o mărime care le-ar fi permis în mod normal să producă flori de circa doi centimetri.
Singurul exemplar descoperit a fost replantat la Hortus Botanicus din Leiden. Florile speciei Bulbophyllum nocturnum se deschid la câteva ore după asfinţit şi rămân deschise până la răsăritul soarelui. Florile se deschid o singură noapte pe an.

Mister neelucidat

Nu se ştie deocamdată cine polenizează orhideea Bulbophyllum nocturnum, specialiştii considerând că acest rol ar putea să revină muştelor nocturne. Multe specii de orhidee sunt puternic parfumate pentru a atrage moliile, dar florile acestei specii au o formă şi o mărime nepotrivite pentru fluturii nocturni.
Orhideea imită, din câte se pare, ciupercile din grupul Myxomycota (ciuperci fără perete celular, numite mucegaiuri mucilaginoase), cunoscute pentru faptul că atrag aşa-numitele „muşte de ciuperci“, insecte din familia Diptera, ale căror larve se hrănesc mai ales cu materiale în descompunere şi ciuperci gelatinoase. „Floarea imită aceste ciuperci. Muştele caută un loc unde să îşi depună ouăle şi foarte probabil este vorba de o specie care se hrăneşte doar în timpul nopţii. Orhideea are, probabil, un miros care nu poate fi perceput de fiinţa umană, ce atrage insectele de la distanţă. Iar când acestea sunt în apropiere, forma şi aspectul florii joacă un rol în atragerea insectelor“, au explicat specialiştii. Oricum ar fi, motivul real pentru care Bulbophyllum nocturnum înfloreşte doar în timpul nopţii va rămâne în continuare un mister până când această orhidee nu va fi studiată în profunzime, însă timpul necesar pentru astfel de cercetări este pe cale să expire. Ecosistemul acestei flori se află într-o zonă cu defrişări intense, iar riscul de a pierde această specie este iminent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS