16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn mic dejun perfect

Un mic dejun perfect

Se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Şi pe bună dreptate, dacă avem în vedere faptul că un mic dejun corect ne ajută să obţinem energia de care avem nevoie, reglează apetitul şi controlează poftele culinare. Vă prezentăm câteva dintre principiile demne de urmat pentru a profita de beneficiile unui mic dejun „corect“.
Foarte mulţi sar peste micul dejun, considerând că nu au timp să pregătească sau să ia această masă. Aceștia sunt în dezavantaj, pentru că persoanele care mănâncă dimineaţa reuşesc să se concentreze mai bine în timpul zilei, au un aport caloric mai mic şi nu sunt predispuse scăderilor bruşte de glicemie, care conduc la apariţia poftelor incontrolabile de dulce. Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm la cel mult 90 de minute după trezire, altfel organismul intră automat în „stare de alertă“ şi metabolismul încetineşte. Dacă nu aveţi poftă de mâncare la prima oră a dimineţii, înlocuiţi masa cu un fruct sau o mână de nuci, ori serviţi un shake preparat cu lapte degresat.

Ce trebuie să conţină micul dejun

Organismul are nevoie de calciu, de aceea trebuie să mâncaţi dimineaţa lapte, brânzeturi sau iaurt. Obişnuiţi-vă să mâncaţi un fruct sau o legumă dimineaţa, acestea fiind surse ideale de antioxidanţi. Renunţaţi la alimente sărace în fibre şi bogate în zaharuri, precum produsele de patiserie şi înlocuiţi-le cu cereale de ovăz, pâine integrală sau biscuiţi de ovăz.
Alt principiu pe care merită să îl urmaţi este să creşteţi cantitatea de proteine şi grăsimi slabe consumate la micul dejun. Optaţi deci pentru ouă, lapte sau iaurt degresat, brânză de vaci şi caş, dar consumaţi cu încredere şi nuci, fără să depăşiți însă porţia de 10-15.
În fine, evitaţi sucul de fructe. Un singur pahar de suc de portocale are 112 calorii, 20 de grame de zahăr şi nu conţine deloc fibre, deci nu aduce prea multe beneficii. Beţi, în schimb, un pahar de lapte degresat şi mâncaţi o portocală (are doar 60 de calorii şi vă oferă şi fibrele de care aveţi nevoie).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS