8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMarele Zid Chinezesc, în pericol

Marele Zid Chinezesc, în pericol

După ce a rezistat invaziilor hoardelor mongole şi asaltului hunilor, Marele Zid Chinezesc este astăzi pe cale de dispariţie, ca urmare a neglijării şi a mineritului ilegal, relatează corriere.it. Marele Zid Chinezesc este o construcţie militară strategică, considerată una din cele şapte noi minuni ale lumii. Acest zid – situat în nordul Chinei – a fost construit cu scopul de apărare a graniţei Imperiului Chinez contra atacurilor turcilor, mongolilor şi ale altor triburi nomade din nordul Chinei. De-a lungul dinastiilor, Marele Zid Chinezesc a fost erodat, construit, reconstruit, menţinut, modificat şi extins până în secolul 16 d.Hr. Lucrări de cea mai mare anvergură au avut loc însă în timpul dinastiei Ming (1368-1644), când a fost efectuată ultima construcţie, iar lungimea Zidului depăşea 6.000 km.
Lăsat în paragină începând cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protecție guvernamentală din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei. Cu toate astea, numai o mică porțiune din zid a fost reabilitată și accesibilă turiștilor. Astăzi însă, în anumite zone, zidul este distrus în proporţie de 80%, fiind descoperite găuri imense în structura construcţiei. Potrivit unui raport publicat în ziarul chinez People’s Daily, o secţiune de 150 de kilometri din zona Laiyuan a fost distrusă în totalitate, din cauza mineritului ilegal. Din câte se pare, mulţi chinezi sfărâmă structura ce dăinuie de mii de ani în căutarea unor minerale preţioase.

Bogăţii ascunse

Zidul din zona Laiyuan a fost construit în timpul dinastiei Ming, între 1368 şi 1644. Această regiune este bogată în nichel şi cupru, iar tot mai multe companii folosesc ilegal explozibili pentru a căuta aceste metale valoroase, afectând astfel structura zidului. În plus, cu excepţia unor segmente din apropierea Beijingului, cea mai mare parte a Marelui Zid Chinezesc nu este protejată de autorităţi. Potrivit lui Dong Waohui, vicepreşedintele Great Wall Association, „singurele zone protejate sunt cele care sunt populare în rândul turiştilor, precum Badaling, în apropiere de Beijing. Dar acele segmente reprezintă doar 50 km din lungimea zidului. Oamenii se gândesc doar la părţile celebre ale Zidului şi îşi închipuie că arată la fel peste tot“. Dong a explicat că „în 2006, guvernul a dat o lege prin care se cere protejarea zidului, dar această problemă a căzut în sarcina oficialităţilor locale. Acestea ar trebui să includă în bugetul local bani pentru lucrări de întreţinere, dar acest lucru nu s-a petrecut. Marea problemă nu este mineritul ilegal, ci faptul că nu există lucrări de întreţinere de nici un fel“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS