8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Internetul, cât o căpşună

Realizatorii emisiunii Vsauce difuzată de YouTube şi dedicată ştiinţei au calculat că întreaga reţea globală cunoscută sub numele de internet nu cântăreşte mai mult decât o căpşună, dar asta dacă se are în vedere doar „greutatea“ informaţiilor, nu şi electricitatea de care este nevoie pentru ca reţeaua să funcţioneze.
Un matematician a calculat de curând că dispozitivele eBook, care „găzduiesc“ cărţi electronice, se îngreunează câte puţin de fiecare dată când un nou volum este încărcat în biblioteca virtuală. Fenomenul se întâmplă din cauza greutăţii energiei câştigate de electroni în momentul în care depozitează informaţiile noi. În urma unor studii s-a constatat că în momentul în care sunt încărcate cărţi în memoria unui dispozitiv Kindle (un fel de bibliotecă virtuală), acesta câştigă o masă extrem de mică – de 100 de milioane de ori mai mică decât masa adăugată dispozitivului la încărcare acumulatorilor. Acum, canalul de ştiinţă a folosit o metodă asemănătoare pentru a calcula care este greutatea întregului internet, ajungându-se la concluzia că masa totală nu este mai mare de 50 de grame – adică aproximativ aceeaşi ca a unei căpşuni mari. Surpriza mai mare este faptul că informaţia propriu-zisă care circulă pe internet nu cântăreşte mai mult decât o particulă de praf.
 
Cât cântăreşte internetul?
 
Oamenii de ştiinţă din spatele emisiunii Vsauce susţin că acele 50 de grame reprezintă masa tuturor electronilor din fluxul de electricitate necesar pentru funcţionarea internetului, pornindu-se de la premisa că reţeaua este susţinută de 75-100 de milioane de servere şi fără a se lua în calcul computerele pe care este accesat internetul. Întreaga „afacere“ reprezintă echivalentul a aproximativ 40 de miliarde de waţi, care cântăresc cam cât o căpşună bine coaptă. Realizatorii Vsauce au precizat că, dacă ar fi să se ia în calcul şi toate computerele care folosesc internetul, greutatea ar ajunge la aproximativ 150 de grame. Dacă însă se cântăreşte doar masa informaţiilor stocate în reţeaua globală, atunci greutatea finală ar fi cu mult mai mică, Vsauce estimând această cifră la 0,02 milionimi dintr-o uncie (unitate de măsură reprezentând 28,3 grame).
Pentru a formula aceste concluzii, oamenii de la Vsauce au folosit o estimare actualizată făcută de Eric Schmidt, angajat al companiei Google, care a socotit că internetul ar fi format din cinci milioane de terabytes – din care conţinutul indexat de Google reprezintă doar 0,04 la sută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS