15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSomnul înseamnă frumuseţe

Somnul înseamnă frumuseţe

Se spune că tenul are nevoie de îngrijire specială pe timpul nopţii, însă specialiştii se împart în două tabere în această dezbatere

Unul dintre cele mai des întâlnite sfaturi în domeniul frumuseţii şi îngrijirii este acela de a ne odihni aşa cum trebuie în fiecare noapte – sfat care merită urmat. Odată cu venirea iernii, organismul are nevoie de mai multă odihnă ca de obicei, numai că ritmul nebun al vieţii nu ne permite mereu să dormim atât de mult cât am dori. Multe persoane se trezesc dimineaţa parcă mai obosite decât s-au culcat, întrebându-se de ce cearcănele sau pungile de sub ochi sunt atât de evidente şi încercând să înţeleagă de ce tenul arată atât de rău după o noapte mai puţin odihnitoare.
Şi ştiinţa încearcă să găsească răspunsuri la această dilemă şi se pare că, încet-încet, va dezlega acest mister. Dermatologul britanic Nick Lowe a explicat că încă nu există suficient de multe date cu privire la relaţia care există între aspectul tenului şi lipsa de somn pe termen scurt. În schimb, există foarte multe studii şi cercetări care sugerează faptul că, pe termen lung, lipsa de somn poate contribui decisiv la îmbătrânirea tenului. „S-a confirmat faptul că lipsa cronică de odihnă – respectiv obiceiul de a dormi mai puţin de şapte ore pe noapte, perioada de odihnă de care are nevoie un adult – compromite sistemul imunitar, îngreunând astfel procesul de reparare a pielii pe timpul nopţii“, a explicat Lowe. Potrivit acestuia, există şi studii care au descoperit o legătură între lipsa de somn şi creşterea nivelurilor de cortizol, hormonul stresului, care, dacă este prezent în cantităţi mari, poate împiedica formarea colagenului, substanţă esenţială pentru sănătatea şi aspectul tânăr al pielii.

Frumuseţe pe timp de noapte?

Mulţi specialişti din domeniul frumuseţii sunt convinşi că somnul este esenţial pentru sănătatea tenului, motivând că, dacă nu ne odihnim suficient, întregul organism are de suferit: pentru că ne simţim obosiţi nu mâncăm ceea ce trebuie, renunţăm la sport şi nu ne putem concentra la lucru. Nu pune nimeni la îndoială faptul că un somn odihnitor este un foarte bun „truc“ într-ale frumuseţii – în definitiv, atunci când dormim suficient, cu toţii arătăm mai bine decât atunci când suntem obosiţi. Dar dacă ritmul de viaţă nu ne permite mereu să dormim cât am vrea, am putea cel puţin să folosim produse cosmetice care acţionează în timpul somnului şi care au capacitatea de a ne înfrumuseţa „peste noapte“.
În ultimul timp, industria producătoare de cosmetice „nocturne“ pentru îngrijirea tenului a înflorit simţitor, astfel că am putea fi tentaţi de ideea că am avea nevoie de o întreagă gamă de produse destinate îngrijirii pe timpul nopţii. Unii dermatologi susţin că nu este cazul. Motivaţia este faptul că, fie zi, fie noapte, pielea are nevoie de aceleaşi ingrediente pentru a combate apariţia ridurilor, semnele îmbătrânirii, deteriorarea celulelor şi distrugerea colagenului. Singura excepţie este factorul de protecţie solară, care, în mod evident, nu are de ce să existe în cremele destinate îngrijirii nocturne. Nu există dovezi care să arate că în timpul nopţii tenul are nevoie de formule sau ingrediente mai puternice, susţine această tabără.
Pe de altă parte, există şi dermatologi care nu sunt de acord cu aceste ipoteze. De exemplu, Sian Morris, principalul chimist din cadrul companiei Olay, care de curând a lansat un elixir destinat îngrijirii nocturne a tenului, este de părere că produsele folosite ziua şi cele utilizate seara trebuie să fie diferite. „Cremele de zi trebuie să pregătească tenul pentru machiaj, astfel că majoritatea conţin formule mai lejere, care se absorb rapid. În schimb, produsele destinate îngrijirii de seară trebuie să fie mai hidratante şi mai emoliente. Din punct de vedere fiziologic, pielea îşi schimbă textura în timpul nopţii, astfel că are nevoie de mai multă hidratare şi de ingrediente speciale“, şi-a explicat Morris poziţia în această dezbatere.

Ipoteză susţinută de medicină

Argumentul acesteia este susţinut şi de dezvoltarea unei noi ramuri a medicinei, cunoscută sub denumirea de cronofarmacologie, care a dovedit că eficienţa unui medicament este afectată de momentul în care este administrat. Acest lucru se întâmplă pentru că toate sistemele biologice din organism – digestia, funcţia cerebrală, musculatura, metabolismul, capacitatea de odihnă – urmează un anumit „tipar“, respectiv ritmul circadian. Există studii care au dovedit că permeabilitatea barierei epidermei este mai mică în timpul nopţii, iar fluxul sanguin la acest nivel este mai mare decât ziua – ceea ce înseamnă că noaptea ingredientele active din produsele cosmetice ajung mai uşor în stratul profund al pielii, combătând problemele cu care se confruntă tenul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU