12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLocuri sacre pentru cinematografie

Locuri sacre pentru cinematografie

Toată lumea cunoaşte vedetele din echipa de distribuţie, replicile memorabile şi încasările obţinute la box-office, însă nimic nu se compară cu o vizită în culise, în locurile unde au fost filmate pelicule legendare

Site-ul www.skyscanner.it a trecut în revistă unele dintre locurile care au găzduit filme istorice sau care au inspirat scenografii de la Hollywood. Un astfel de exemplu este Buckingham Palace. Multe dintre poveştile regale s-au desfăşurat în acest palat simbol, aşadar nu surprinde pe nimeni prezenţa sa printre locurile sacre pentru cinematografie. Este suficient să ne aducem aminte de scena în care Colin Firth, în rolul Regelui George al VI-lea, se îndreaptă spre studioul de înregistrări, în recentul film „Discursul Regelui“. În pelicula „The Young Victoria“, legendarul palat are chiar un rol principal. În acest film din 2009, Emily Blunt reprezintă primul rege care a numit „acasă“ Buckingham Palace. Trebuie totuşi precizat că, în realitate, nici una dintre aceste pelicule nu a fost filmată în incinta palatului. Lista site-ului italian continuă cu Colosseumul, care a inspirat scenografia multor filme de la Hollywood. Deteriorat în timp, însă destul de bine conservat, având în vedere „vârsta“ sa, acest loc antic este extrem de sugestiv, fiind suficient să închidem ochii şi să vedem gladiatorii luptându-se pentru viaţa lor, în uralele publicului. Probabil cea mai realistică imagine pentru spectatorii de azi este cea în care Russell Crowe, care îi dă viaţă gladiatorului Maximus, îl ucide pe împăratul roman Commodus în legendara peliculă „Gladiatorul“, a lui Ridley Scott. Reproducerea Colosseumului în pelicula lui Scott a fost spectaculoasă, acesta utilizând tehnica CGI (imagini computerizate) pentru a-l readuce la splendoarea de odinioară.
 
Filme istorice
 
Când Homer a scris „Iliada“, nici prin cap nu-i trecea că într-o zi, în viitor, Brad Pitt, Eric Bana şi Orlando Bloom vor da viaţă personajelor din epopeea sa. În 2004, aceste staruri de la Hollywood au lucrat împreună la pelicula „Troy“, care au avut la bază opera lui Homer. Astăzi, ce a rămas din vechile oraşe Troia şi Sparta, unde se desfăşoară acţiunea din epopeea homeriană, se află în Turcia, respectiv Grecia.
Alt loc de referinţă în istoria cinematografiei este oraşul Petra, din Iordania, unde a fost turnat unul dintre filmele din seria „Indiana Jones“. Căutarea Sfântului Graal îl poartă pe celebrul profesor în „Canionul Semilunei“, în pelicula „Indiana Jones şi ultima cruciadă“ din 1989. Între timp, Petra a fost inclus de UNESCO în patrimoniul universal şi este principala atracţie turistică a Iordaniei.  
În cazul în care sunteţi fan al trilogiei „Stăpânul Inelelor“ nu trebuie să rataţi o călătorie în Noua Zeelandă. Regizorul Peter Jackson a ales aceste meleaguri datorită  diversităţii geografice unice a acestei ţări, capabilă să evoce lumea din romanele lui Tolkien. De altfel, după filmarea celebrei trilogii, mii de turişti din întreaga lume au luat cu asalt această ţară.
 
Pe urmele lui Da Vinci

Succesul uriaş de care s-a bucurat „Codul lui Da Vinci“ al lui Dan Brown a fost de bun augur şi pentru operatorii de turism europeni. După lansara adaptării cinematografice a romanului, interesul pentru Bătrânul Continent a fost atât de mare, încât au fost organizate circuite turistice care urmăresc traseul protagonistului Robert Langdon, din oraşul galez Llangollen până la piramida de la Luvru.
La rândul lor, americanii au şi ei propriile locuri sacre pentru istoria cinematografiei. Unul dintre acestea este oraşul Chicago, unde se desfăşoară acţiunea peliculei „The Blues Brothers“. Succesul comediei a atras foarte mulţi turişti la Chicago. De altfel, pelicula din 1980 a readus în prim-plan „Oraşul Vânturilor“, care a devenit o atracţie pentru numeroşi regizori. Astfel, în ultimele trei decenii, pe aceste meleaguri au fost filmate nu mai puţin de 200 de pelicule.  
Şi dacă tot aţi ajuns prin Statele Unite, nu rataţi şi o escapadă în Hawaii, un adevărat paradis turistic cu plaje însorite şi vegetaţie luxuriantă, a cărei popularitate a crescut simţitor după succesul serialului „Lost“.

Oraşul Interzis
 
Datorită construcţiei sale incredibile şi numelui enigmatic, Oraşul Interzis din Beijing pare să fi fost creat special pentru cinema. În filmul „The Last Emperor“, misterioasa rezidenţă devine scena pe care se desfăşoară povestea lui Aisin-Gioro Pu Yi, ultimul conducător al dinastiei Qing.
Localizat în centrul Beijingului, Oraşul Interzis a fost utilizat drept Palat Imperial de către dinastiile Ming şi Qing. Are o vechime de aproape 600 de ani, construcţiile începând în anul 1406 şi fiind finalizate în 1420. Principiile de Feng Shui, sistemul antic chinez de geomanţie, au guvernat întregul proces de construcţie. Palatul rectangular acoperă o suprafaţă de circa 720.000 de kilometri pătraţi – 961 de metri lungime şi 760 de metri lăţime. Are în total 9.999,5 încăperi. În anul 1924, ultima familie imperială din dinastia Qing Dynasty (1644-1840 d.Hr.) a fost mutată din Oraşul Interzis şi în 1925 a fost creat aici Muzeul Palatului. Împăraţii din dinastiile Ming şi Qing au trăit în Oraşul Interzis între anii 1420 şi 1911. După revoluţia republicană, palatul a fost sechestrat de guvernul naţionalist. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS