17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMituri despre alimentele congelate

Mituri despre alimentele congelate

Deşi congelarea alimentelor pare o operaţiune la îndemâna oricui, în realitate, există o serie de reguli foarte clare, pe care este nevoie să le urmăm pentru a asigura prospeţimea alimentelor, relatează it.lifestyle.yahoo.com

Congelarea alimentelor este o operaţiune pe cât de accesibilă, pe atât de utilă pentru a asigura păstrarea alimentelor pentru mai mult timp. Însă câte dintre  informaţiile pe care le primim din toate părţile în legătură cu modul în care congelăm alimentele sunt adevărate? Pentru a veni în ajutorul cititorilor săi, site-ul it.lifestyle.yahoo.com a trecut în revistă câteva dintre informaţiile inexacte, pentru a evita să comitem erori atunci când congelăm alimentele. De exemplu, există convingerea că orice aliment poate fi congelat. Deşi este adevărat că, în cele mai multe dintre cazuri, alimentele pot fi congelate, la fel de adevărat este că unele alimente trebuie ţinute departe de congelator. Legumele „delicate“, precum salata verde, de exemplu, o dată decongelate nu îşi mai menţin consistenţa originară şi se fărâmiţează. În ceea ce priveşte băuturile, există o serie de controverse. De exemplu, în ceea ce priveşte cafeaua, care, deşi congelată, este foarte bună (mai ales vara), există probleme în legătură cu anumite substanţe conţinute de aceasta. Uleiurile esenţiale prezente în cafea se dezintegrează la temperaturi prea scăzute, astfel că respectiva cafea va absorbi toate mirosurile din exterior. De asemenea, nu se recomandă congelarea sosurilor cremoase, cum ar fi maioneza, care „se taie“ la dezgheţare.

Păreri şi păreri

Altă prejudecată des întâlnită spune că alimentele se pot ţine congelate un timp nelimitat. În realitate însă, fiecare aliment are o durată maximă recomandată de a fi ţinut congelat. De exemplu, supele în caserolă nu pot fi lăsate în congelator mai mult de 2-3 luni, carnea gătită – 2-3 luni, carnea crudă pentru fripturi și grătar – 4-12 luni, carnea de pasăre gătită – 4 luni, iar cea crudă – 9-12 luni.
De menţionat că durata de păstrare a alimentelor congelate se prelungeşte simţitor în cazul în care sunt ţinute în pungi cu vacuum.
Cel de-al treilea mit amintit de site-ul italian se referă la convingerea potrivit căreia congelarea ucide bacteriile. În realitate însă, prin congelare, bacteriile intră într-un fel de hibernare şi devin inactive. Însă, în momentul când alimentul este decongelat, ele se „trezesc la viaţă“ şi îşi reîncep activitatea. Singurul mod pentru a asigura siguranţa şi calitatea alimentelui este gătitul la temperaturi recomandate, imediat ce alimentul a fost decongelat.
Lista continuă cu prejudecata conform căreia, după decongelare, produsul nu mai poate fi recongelat.
În acest caz, informaţia este parţial corectă. Oricât ar părea de ciudat, recongelarea alimentelor este posibilă, cu condiţia ca acestea să nu stea afară din congelator mai mult de două ore. În general însă, recongelarea nu este foarte recomandată, întrucât îndeosebi carnea îşi pierde sucurile şi devine uscată.

Prospeţime asigurată

De asemenea, se spune că, prin congelare, alimentele şi-ar pierde substanţele nutritive. În realitate, lucrurile stau chiar invers. Fructele şi legumele congelate se pot dovedi mai sănătoase decât unele produse proaspete achiziţionate din supermarket. Producătorii de alimente congelate au grijă ca acestea să fie supuse congelării cât mai proaspete. În schimb, alimentele cumpărate din piaţă sau de la supermarket sunt vândute după depozitare, când o parte din substanţele nutrive au fost deja compromise.
De exemplu,  mazărea congelată sau fasolea verde sunt de multe ori mai plăcute la gust decât „suratele“ lor proaspete, achiziţionate din piaţă. La fel de adevărat este însă că aceste alimente congelate îşi păstrează calităţile doar dacă sunt decongelate conform indicațiilor furnizorului şi sunt preparate şi consumate imediat.
Cel din urmă mit menţionat de site-ul italian este cel conform căruia alimentele pot fi puse oricum în congelator. În realitate, temperatura din congelator nu este aceeaşi peste tot. De exemplu, temperatura în apropiere de uşa congelatorului este variabilă, având în vedere că uşa este frecvent deschisă. De asemenea, pentru o bună congelare, trebuie evitată depozitarea alimentelor sprijinite de pereţii congelatorului. Este recomandat să asiguraţi un mic spaţiu, de 1-2 cm, între alimente şi peretele congelatorului,  pentru ca acesta să nu transmită căldura trecută prin izolaţie şi pentru o bună circulaţie a aerului interior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS