3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCinema.edu invită liceenii să discute despre responsabilizare

Cinema.edu invită liceenii să discute despre responsabilizare

Peste 900 de liceeni de la Colegiile Naţionale „Fraţii Buzeşti“, „Elena Cuza“ şi „Carol I“ din Craiova iau parte în această lună la un eveniment din cadrul proiectului „cinema.edu“, care va demara la nivel naţional în luna februarie a anului viitor. Cinema.edu este la a doua ediţie, precedenta înregistrând rezultate extraordinare în Bucureşti.
Organizatorul evenimentului, Asociaţia Culturală Macondo, le propune elevilor vizionarea filmului-documentar „Waste Land“ şi o discuţie cu Constantin Cătălin Zamfir, coordonatorul Let’s Do It, Romania! pe judeţul Dolj. Prima proiecţie a filmului a avut loc vineri, 14 octombrie, la Centrul de Cultură Contemporană Club Electro Putere Craiova. Celelalte două sunt programate pe 17 şi 24 octombrie.  
Documentarul „Waste Land“ este un film în regia lui Lucy Walker (2010), care a făcut înconjurul lumii, câștigând până acum peste 30 de premii importante, printre care Premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul Internațional de Film de la Sundance (cel mai mare din lume dintre cele centrate pe film independent). A fost nominalizat pentru aceeași categorie la Oscar, la Premiul Publicului la Berlin la secțiunea Panorama şi multe alte festivaluri din America şi din lume.
Filmul ne prezintă povestea unui proiect demarat de Vik Muniz, un artist fotograf originar din Brazilia, care foloseşte materiale neconvenţionale pentru lucrările sale şi combină arta cu proiecte sociale. Muniz îşi propune să schimbe un grup de oameni, folosindu-se chiar de materialele pe care aceştia le utilizează şi care îi reprezintă. După portretele din zahăr ale unor copii africani care au părinţi care lucrează pe plantaţiile de trestie de zahăr, artistul ajunge la cea mai mare groapă de gunoi din lume, Jardim Gramacho din Rio de Janeiro. Împreună cu o echipă de filmare, acesta porneşte într-o aventură menită să schimbe viața unui mic grup de „catadores“ – culegători de materiale reciclabile -, folosind, conform viziunii sale, chiar materialele din care aceştia îşi câştigă existenţa. Șase dintre culegători vor deveni subiecte fotografice ale artistului Vik Muniz. Ineditul acestor fotografii este că ele vor fi „pictate“ cu materiale reciclabile, iar unele dintre acestea reproduc tablouri clasice, gen „Moartea lui Marat“ pictat de Jacques-Louis David.
 În cei trei ani, cât au durat filmările, cei implicați în realizarea proiectului ajung să cunoască viața celor 15.000 de oameni care își câștigă existența de pe urma celei mai mari gropi de gunoi și, în același timp, să producă arta în cele mai neașteptate locuri.
Îi vom cunoaşte şi noi pe Isis, care împărtăşeşte frânturi din viaţa ei sentimentală cu o francheţe emoţionantă; pe Zumbi, care strânge cărţile bune pe care le găseşte în mormanele de gunoi; pe Tiao, care citeşte „Principele“ lui Machiavelli după ce a pus la uscat o carte recuperată de Zumbi din mizerie şi care se gândeşte să facă o bibliotecă cu toate cărţile „salvate“; pe Irma, bucătăreasa, care găteşte printre gunoaie, fericită să îi mulţumească pe culegătorii care îi cântă „La mulţi ani“, când le face friptură, deşi nu e ziua ei.
Fiecare cadru musteşte de filosofie, dar nu de filosofia învăţată din cărţi, ci de filosofia coborâtă pe pământ, a oamenilor simpli, care ne pot da oricând o lecţie despre demnitate.
• Anda Şoşea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU