5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGelato, adversarul îngheţatei

Gelato, adversarul îngheţatei

Poate exista un desert mai bun decât îngheţata? Ei bine, da: există aşa-numita gelato – tot un fel de îngheţată, dar una mai gustoasă şi mai sănătoasă.

Este universal acceptat faptul că şi Chevrolet, şi Ferrari produc autoturisme cu patru roţi, care îşi îndeplinesc funcţia practică de mijloace de transport. În acelaşi fel, se ştie că îngheţata şi desertul italian gelato au caracteristici comune: ambele sunt reci, dulci, gustoase, având la bază produse lactate. Pe de altă parte, urmărind comparaţia între maşinile Chevrolet şi Ferrari, primele sunt doar funcţionale şi practice, în timp ce acelea care poartă cea de-a doua marcă sunt adevărate opere de artă, create în adevărata tradiţie artistică italiană. În acelaşi mod, între îngheţată şi gelato există anumite diferenţe, din punct de vedere al tipului şi calităţii.
Cuvântul „gelato“ înseamnă în limba italiană „îngheţat“, acest termen fiind alocat încă de la începuturi deliciosului desert. „Părinţii“ acestuia, italienii, spun că prepararea de gelato este un meşteşug pentru care este nevoie de un artizan care să ştie cum să combine ingredientele care iau cu asalt bolta palatină întocmai cum privirile unei persoane care deţine Chevrolet „atacă“ un Ferrari pe care îl întâlnesc.

Gelato, un desert pentru cunoscători

Desertul numit gelato este un fel de îngheţată, care însă trece printr-un proces de preparare cu totul diferit. Fructele proaspete sunt ingrediente de bază pentru gelato, pentru că, spre deosebire de alte deserturi îngheţate, acesta are nevoie de aroma fructelor pentru a-şi căpăta propria aromă. Gelato se prepară prin combinarea unor ingrediente precum fructe, alune sau ciocolată cu o bază formată din lapte, smântână dulce şi zahăr. De asemenea, datorită procesului unic de fabricaţie, gelato poate fi „personalizat“ cu ingredientele comandate de cel care va servi desertul. Desertul gelato poate fi îmbunătăţit cu ingrediente fine şi preţioase, cum este de exemplu ciocolata ecuadoriană, sau, în funcţie de preferinţele gastronomice ale clientului, poate conţine arome mai neobişnuite, precum lămâie sau piper negru. Rezultatul este, deci, o diversitate de arome şi gusturi care pot fi adaptate în aşa fel încât să se potrivească perfect oricărui meniu şi oricărui anotimp.
Spuneam că gelato este un desert mai sănătos decât îngheţata – în primul rând datorită faptului că nu are nevoie de unt, textura acestuia fiind compensată de amestecul texturilor produselor lactate. Acestea însă nu sunt amestecate „la grămadă“, ci pe rând, cu multă atenţie, fapt care conferă desertului o textură bogată şi cremoasă. Pentru obţinerea acestei texturi este nevoie ca desertul să „stea“ puţin înainte de a fi servit, pentru a se aera. Gelato este mai bogat în arome decât îngheţata şi se topeşte mai repede decât aceasta, însă oferă o experienţă culinară deosebită, plină de arome naturale, fără nici un strop de ingrediente sau coloranţi artificiali. În plus, gelato este un desert versatil: dacă în procesul de preparare nu se foloseşte deloc apă, iar în locul acesteia se adaugă mai mult lapte, gelato devine un fel de şerbet – la fel de gustos, dar mai puţin cremos.
Desertul numit gelato se remarcă şi prin felul în care este procesat după încorporarea ingredientelor în baza de produse lactate. Spre deosebire de îngheţată, gelato se serveşte foarte rece, dar nu îngheţat, recomandat fiind să fie servit proaspăt, imediat după ce a fost preparat, pentru că expunerea la temperaturi negative dăunează aromei şi gustului.

Contracandidatul: îngheţata

Îngheţata „tradiţională“ poate avea nenumărate arome şi este produsă în masă, pentru a satisface gusturile unei game largi de consumatori, care preferă arome diferite pentru a se răcori în zilele toride de vară. Îngheţata conţine câteva ingrediente de bază, care sunt necesare şi prin prisma caracterului industrial al produsului, apa fiind de bază – conţinutul de apă din îngheţată se situează undeva între 50 şi 80 de procente.
Cel de-al doilea ingredient ca importanţă în cazul îngheţatei este zahărul, fapt care face ca acest desert să nu fie mereu pe placul celor care doresc să slăbească. Îngheţata are în compoziție şi lapte sau zer sub formă solidă, ingrediente care conţin cea mai mare parte a proteinelor şi carbohidraţilor din produsele lactate.
Ultimul, dar nu cel din urmă ingredient al îngheţatei, este grăsimea – de obicei în procent de 2-15% -, însă se adaugă şi cantităţi mici de agenţi de emulsionare şi stabilizatori, care contribuie la solidificarea produsului. Îngheţata se lasă şi ea „să se odihnească“, pentru ca aerul să pătrundă în desert şi să îi confere textura cremoasă. Totuşi, acest proces face ca produsul final să fie mai puţin pufos decât cel iniţial, textura devenind mai dură. În combinaţie cu alte ingrediente, folosite pentru aromare, îngheţata este un desert popular, pe placul tuturor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII