11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Hamburger la eprubetă

În câteva luni, vom avea ocazia să savurăm cârnaţi sau hamurgeri la eprubetă, informează corriere.it. La început, ni se vor părea un pic cam „palizi“ şi „molatici“, dar „lucrăm la culoare şi aromă“, au promis cercetătorii. Apariţia cărnii sintetice ar putea rezolva grava problemă a foametei şi, în acelaşi timp, ar reduce în mod consistent poluarea atmosferică şi ar evita suferinţe inutile produse animalelor.
„Cultivarea de carne sintetică“, bună pentru consumul uman, ar putea demara în câteva luni. Pentru moment, cercetătorii experimentează în condiții de laborator cultivarea ţesutului muscular de la porcine şi cabaline. Metoda inventată de Mark Post de la Universitatea din Maastricht pentru cultivarea ţesutului muscular în condiţii de laborator constă în prelevarea de celule porcine şi „alimentarea“ acestora cu ser din embrion de cal. În acest fel, Post a reuşit să „crească“ fâşii de ţesut care amintesc de muşchi, cu lungimea de 2,5 cm şi lăţimea de 0,7 cm. Şi pentru ca ţesutul rezultat să nu difere de muşchii adevăraţi, Post încearcă să-l stimuleze, însă deocamdată carnea nu are un aspect tocmai apetisant. Post a explicat că fâşiile de ţesut sunt albe pentru că nu conţin sânge şi au foarte puţină mioglobină. O problemă o reprezintă şi gustul noului tip de carne. „Gustul cărnii nu depinde doar de genetică, ci şi de cum furajezi animalele în anumite perioade de timp. Parte din plăcerea noastră de a gusta carnea depinde de foarte complicată structură a muşchiului şi a grăsimii… rămâne de văzut dacă aceasta poate fi reprodusă“, a spus biochimistul Peter Ellis de la King’s College din Londra. „Cercetătorii olandezi spun că această carne produsă în laborator va fi probabil utilizată în produsele procesate, precum cârnaţi, hamburgeri şi hot-dog“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS