10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRecorduri gastronomice

Recorduri gastronomice

În gastronomie, ca în orice alt domeniu, există fel de fel de recorduri care de care mai ciudate, relatează it.lifestyle.yahoo.com

Lumea gastronomiei a înregistrat de-a lungul timpului recorduri care de care mai ciudate, care variază de la preţurile astronomice plătite de gurmanzi pentru a-şi satisface poftele şi până la, de exemplu, cea mai vândută bere din lume. Aflăm, de pildă, că, deşi am fi tentaţi să credem că marca de bere cea mai vândută este una dintre clasicele Heineken, Carlsberg, Budweiser etc., lucrurile nu stau deloc aşa. Acestea au fost depăşite, în mod surprinzător, de un nou sortiment de bere, denumit Snow Beer. În realitate, Snow Beer este un produs realizat în China, fiind, de altfel, comercializat doar în ţara de producţie. Mai mult chiar, Snow Beer nu este comercializată nici măcar în Hong Kong. Însă, în ciuda acestor „restricţii“, cifra de vânzări de Snow Beer a atins cote impresionante. În ultimii trei ani, acest sortiment de bere a depăşit cu mult vânzările de Bud Light, care până mai ieri era cea mai vândută bere din lume. Doar anul trecut, chinezii au consumat 16,5 miliarde de hectolitri de bere. În plus, în 2008, vânzările de Snow Beer au crescut cu 18%.

Preparate „piperate“

La capitolul produse scumpe, recordurile sunt nenumărate. De exemplu, cel mai scump hot dog din lume costă 80 de dolari. Această „delicatesă“ a fost creată de echipa de base-ball Massachusetts Brockton Rox, care a încercat în acest fel să îşi facă loc în Cartea Recordurilor. Deşi un bilet de intrare pe stadionul Brockton Rox costă 15 dolari, hot dog-ul lansat recent este de peste cinci ori mai scump. Cu toate acestea, Sander Stotland, managerul departamentului de alimente şi băuturi, este convins că produsul va avea succes în rândul persoanelor care vor veni să urmărească meciurile de base-ball. În esenţă, „McMullen Dog“, cum a fost numită această specialitate, conţine un cârnat din carne de vită de peste 220 de grame, stropit cu ulei de trufe, decorat cu ciuperci şi cu o cremă albă obţinută din trufe. Totodată, chifla este fabricată la una dintre cele mai exclusiviste brutării din Massachusetts, iar în loc de ketchup şi muştar, acest hot dog este asezonat cu o cremă de smântână, caviar şi icre de somon. Până în prezent, titlul de cel mai scump hot dog din lume era deţinut de produsul servit în incinta restaurantului Serendipity 3 din New York şi care costa 69 de dolari. În aceeaşi categorie se poate înscrie şi sandvişul de platină, Essen Platinum Club Sandwich, care costă aproape 200 de dolari. Această delicatesă cu trei straturi are cel mai fin piept de pui – poulet de Bresse, şuncă, ouă de prepeliță şi trufe albe. Acest sandviş îl puteți savura în Cliveden, Berkshire. O altă specialitate, care de obicei este la îndemâna oricui, este pizza. Italienii însă s-au autodepăşit şi au creat cea mai scumpă pizza din lume, evaluată la 8.300 de euro şi care are toppinguri generoase de caviar şi homar. Şi ca şi cum nu era suficient, această pizza cu un diametru de 20 cm are şi un topping inedit în stare lichidă – coniac Louis XIII Remy Martin. Dacă aveaţi impresia că omleta este unul dintre cele mai simple şi mai ieftine preparate, vă înşelaţi amarnic. Restaurantul Le Parker Meridien din New York serveşte cea mai scumpă omletă din lume. Pentru 1.000 de dolari, puteţi savura o omletă realizată din 10 ouă, 200 g de caviar sevruga şi un un homar întreg.

 Alimente speciale

Lista alimentelor costisitoare continuă cu şofranul, care este de departe cea mai scumpă mirodenie din lume. Un kilogram de şofran poate ajunge chiar şi la 11.000 de dolari. Acest preţ „piperat“ este dat de dificultatea cu care se recoltează şi prelucrează acest condiment fragil. De exemplu, pentru a recolta 500 de grame de şofran e nevoie de aproximativ 75.000 de flori recoltate de pe o suprafaţă de dimensiunile unui teren de fotbal. La toate acestea se adaugă uscarea, sortarea şi transportul. Deşi avem senzaţia că unul dintre cele mai la îndemână şi mai ieftine alimente din lume este cartoful, există cazuri în care lucrurile nu stau tocmai aşa, mai ales dacă doriţi să savuraţi o porţie de cartofi „La Bonnotte“ . Un kilogram de astfel de cartofi costă 500 de euro. Din câte se pare, preţul piperat al cartofilor este cauzat de faptul că acest sortiment are nevoie de fertilizare specială a pământului de cultură cu alge şi de o climă specială, aproape de mare. De altfel, acest cartof este cultivat exclusiv pe insula Noirmourtier din Franţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS