16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazin Struguri împotriva stresului

Struguri împotriva stresului

Vacanţa a luat sfârşit şi, din păcate, toţi suntem nevoiţi să revenim la muncă şi la rutina vieţii cotidiene. Această trecere nu este deloc plăcută. În afară de proasta dispoziţie, pe care toţi o simţim atunci când ne întoarcem la grijile vieţii de zi cu zi, revenirea în oraş implică şi o schimbare drastică a obiceiurilor şi un adevărat disconfort fizic şi psihic, principalele simptome fiind starea de irascibilitate, proasta dispoziţie, problemele de insomnie şi dificultăţile de adaptare la ritmul obişnuit. Chiar dacă este o problemă care dispare după câteva zile, există totuşi o soluţie cu ajutorul căreia poate fi atenuat impactul revenirii din concediu. Potrivit tgcom.it, printre principalii aliaţi se numără strugurii.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de patologie vegetală din cadrul Universităţii din Milano şi dat publicităţii în Journal of the science of food and agricolture a demonstrat faptul că melatonina din strugurii roşii poate ajuta la reglarea ritmului circadian la fiinţele umane, exact cum face şi hormonul produs pe cale naturală de creier. „Melatonina reglează ritmul somn-trezire. Practic, indică organismului nostru când este momentul să mergem la culcare şi, în acelaşi timp, are şi o activitate antioxidantă interesantă“, au explicat specialiştii.

Benefic împotriva stresului

Analizele ştiinţifice au demonstrat că strugurii, la fel ca alte vegetale bogate în zaharuri, conţin substanţe care au aceeaşi acţiune ca diazepamul, principiul activ prezent în cunoscutele medicamente. În general, consumul de alimente cu zaharuri simple, cum este cazul fructelor dulci, contribuie la creşterea producţiei de serotonină de către organism, un neurotransmiţător care stimulează relaxarea. În afară de struguri, un efect similar a fost constatat şi în cazul merelor, piersicilor, pepenilor şi perelor, precum şi al dovlecilor, roşiilor, ardeilor şi salatei. Strugurii rămân însă principalul aliment pentru a ne recupera energia în momentele delicate după revenirea din vacanţă. Boabele de struguri conţin şi o  cantitate consistentă de vitamina B6, necesară pentru persoanele agitate, cu probleme de insomnie şi pentru toţi care au nevoie de relaxare, precum şi vitamina A şi C, esenţiale pentru asigurarea sănătăţii vaselor de sânge. Totodată, din bobul de strugure nu lipsesc cloruri, fosfaţi, ioduri de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, cupru, zinc, fier şi seleniu, alături de aminoacizi, quercitine, acid malic, tartic şi coenzima Q10. Datorită acestei compoziţii complexe, strugurii menţin sănătatea ficatului, fiind un remediu împotriva litiazei biliare, benefic pentru sănătatea rinichiului, scăzând aciditatea urinei. Strugurele este, de asemenea, un fortifiant al inimii, al vaselor de sânge, dar şi al plămânilor, având efect antiastmatic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII