6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFructe şi legume în culori neobişnuite

Fructe şi legume în culori neobişnuite

De la zmeură de culoarea şampaniei până la ardei portocalii, fructele şi legumele de pe rafturile supermarketurilor şi din pieţe ne oferă o imagine demnă de admiraţie

Totul a început când agricultorii s-au gândit la o nouă abordare a imaginii fructelor şi legumelor, „provocând“ unele mutaţii menite să schimbe culorile tradiţionale ale acestor alimente. Morcovi şi conopidă violet, mere de toate culorile şi ardei în nuanţe ce pornesc de la verde crud şi ajung până la portocaliu viu, fructele şi legumele se impun în alimentaţie nu doar prin gust şi proprietăţi benefice pentru sănătate, ci şi printr‑un aspect special, dat de culori neobişnuite.
A venit acum rândul zmeurei să iasă din cotidian şi să îşi schimbe culoarea obişnuită – roşu închis – şi să se prezinte în faţa consumatorilor într-o nuanţă deschisă – caramel deschis, chiar auriu. Aceste fructe, botezate zmeură-şampanie, sunt cultivate în mai multe ferme din Marea Britanie şi au fost deja lansate pe piaţă, pentru a testa reacţia consumatorilor. Noul sortiment de zmeură este mai dulce decât rudele de culoare roşiatică şi se estimează că va deveni în scurt timp preferatul bucătarilor şi al cofetarilor care doresc să epateze cu deserturi „altfel“. Culoarea de caramel a noii zmeure este dată de anumite substanţe existente în aceste fructe, care însă sunt în mod normal mascate de pigmentul roşu. În cazul noii varietăţi de zmeură, agronomii au provocat o modificare genetică naturală, care a eliminat acest pigment roşu, lăsând galbenul să se afirme.
Zmeura aurie nu se deosebeşte de cea „clasică“ decât prin aspect, întrucât nu există diferenţe în privinţa preţului. Noul sortiment este cultivat de compania Hall Hunter în regiunea Berkshire, fiind destinat vânzării în magazinele Tesco. Pentru început, zmeura-şampanie va fi introdusă „experimental“ în zece magazine din sud-estul Angliei, iar dacă publicul se va dovedi receptiv, minunăţiile vor fi duse în toate locurile unde funcţionează unităţi ale lanţului de magazine. „Britanicii adoră zmeura, iar în acest an cererea a fost deosebit de mare, datorită calităţii fructelor, dată de condiţiile excepţionale de cultivare. În ultimii câţiva ani, producătorii au devenit din ce în ce mai îndrăzneţi în ceea ce priveşte lansarea unor varietăţi noi şi deosebite de zmeură, realizând chiar zmeură neagră, la fel de gustoasă ca şi cea roşie. Acum, odată cu apariţia zmeurei aurii, opţiunile sunt şi mai variate şi ne aşteptăm ca vânzările să crească“, a precizat un reprezentant al companiei Tesco.
Fermele care lucrează pentru acest lanţ de magazine cultivă şi zmeură neagră, fructe care au un gust mai intens decât cele tradiţionale şi care au devenit vedete de la momentul lansării lor. Botezate „Mac Blac“, aceste fructe combină suculenţa murelor cu textura zmeurei, astfel că nu este de mirare că publicul le-a primit cu braţele deschise. În plus, sunt benefice pentru sănătate întrucât prezintă avantajul de a fi bogate în antioxidanţi, ceea ce adaugă un punct în plus pe lista „bilelor albe“.

Fasole violet

Nici piaţa legumelor nu se lasă mai prejos, oferind clienţilor produse care se deosebesc prin culoarea lor neobişnuită. A venit acum rândul mazărei să se facă remarcată. Cercetătorii de la compania britanică Thompson & Morgan au reuşit, după zece ani de muncă, să realizeze un soi de mazăre unică, botezată «Shiraz», care iese în evidenţă nu doar prin culoarea violet închis a tecilor, ci şi prin dimensiunea acestora. Remarcabil este faptul că mutaţiile generate de cultivatori afectează doar tecile – deşi de culoare violet, în interior acestea conţin boabe de mazăre obişnuite, verzi. Noua varietate de mazăre violet a fost lansată pe piaţă, iar compania producătoare comercializează şi seminţe care promit să dea naştere unor plante cu aceleaşi proprietăţi. Producătorii speră că mazărea Shiraz se va bucura de multă popularitate în rândul cultivatorilor independenţi, care de acum pot adăuga acest sortiment gamei de legume violet deja comercializate de ceva timp, gamă în care sunt incluse conopida, broccoli, morcovii şi cartofii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII