10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Drumul morţii

În fiecare an, mii de oameni îşi pierd viaţa în urma unor accidente rutiere. Cauzele sunt diferite: de la viteza ridicată, la stilul periculos de şofat şi până la starea de ebrietate avansată, de la străzile proaste şi până la marcajele stradale ambigue. Însă, în Bolivia, există o stradă care deţine recordul de mortalitate, aici înregistrându-se mai multe decese decât pe oricare altă stradă din lume. Potrivit www.ditadifulmine.com, şoseaua despre care vorbim, numită North Yungas Road, reprezintă de fapt o terasă de 3,2 metri săpată în stâncă şi acoperită cu pietriş şi pământ. Fără bariere de protecţie şi fără multe măsuri de siguranţă, şoseaua se numeşte oficial Unduavi-Yolosa, are o lungime de 64 de kilometri, leagă localităţile La Cumbre şi Coroico, iar diferenţa de nivel între cel mai ridicat şi cel mai coborât punct este de peste 3.500 de metri. De altfel, partea superioară a şoselei este de obicei acoperită cu ceaţă, vizibilitatea fiind aproape nulă. În fiecare an, North Yungas Road face între 200 şi 300 de victime, ea câştigându-şi pe merit denumirea de „cea mai periculoasă stradă din lume“. Recordul de victime a fost atins în 1983, când 320 de oameni şi-au pierdut viaţa căzând în prăpastie. Aici este inclus şi cel mai mare accident din istoria Boliviei, când peste 100 de oameni au căzut peste marginea aproape verticală a şoselei. În medie, anual, 26 de maşini cad în prăpastie.

Şosea periculoasă

Această şosea este principalul drum de acces dinspre regiunea agricolă Yungas înspre oraşul administrativ La Paz, cea mai înaltă capitală a lumii. Deşi pericolul este prezent la fiecare pas, North Yungas Road este una dintre cele mai frumoase şosele ale lumii, pornind de la înălţimea Anzilor şi terminându-se în jungla amazoniană, trecând prin toate ecosistemele prezente care le poate oferi Bolivia. La cea mai mică greşeală, maşina poate ajunge de pe marginea muntelui stâncos direct în pădurile Amazonului, aflate la un kilometru mai jos, în prăpastie. Din 1995, când North Yungas Road a fost declarată cea mai periculoasă şosea din lume, au existat voci care au cerut închiderea  imediată a „autostrăzii“ boliviene. În acelaşi timp însă, au apărut şi o mulţime de amatori de senzaţii tari, care doresc să treacă măcar o dată de-a lungul şoselei unde se înregistrează cel mai mare număr de victime în accidente rutiere. În fiecare an, peste 25.000 de curioşi şi pasionaţi de pericol parcurg North Yungas Road, cei mai mulţi dintre ei fiind biciclişti. Restul oamenilor care trec pe aici sunt bolivieni, care pentru a ajunge de la un capăt la altul al regiunii au ca unică variantă de transport autobuzul.
Persoanele interesate de astfel de experienţe la limită se mai pot bucura doar pentru câţiva ani, pentru că această şosea nu va mai fi deschisă traficului prea mult timp. Autorităţile boliviene au început deja construcţia unei autostrăzi alternative pe cealaltă parte a muntelui. Cu toate acestea, bolivienii speră că, deşi traficul rutier se va muta la un moment dat pe partea sigură a Anzilor, „Drumul Morţii“ va fi la fel de căutat de cei care vor să parcurgă şoseaua cu bicicleta sau pe jos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS