10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFrigiderul, aliat sau duşman?

Frigiderul, aliat sau duşman?

Frigiderul nu trebuie confundat cu o „magazie“. Trebuie să ştim clar ce este bine să păstrăm în el şi ce este recomandat să consumăm cât mai repede posibil sau să conservăm într-un loc aerisit şi uscat.

Mulţi dintre noi au tendinţa să confunde frigiderul cu un fel de „cămară“ în care pot depozita tot ce le pofteşte inima. Există însă anumite alimente care, odată ajunse în frigider, ar putea avea de suferit. Site-ul http://it.lifestyle.yahoo.com oferă o serie de sfaturi cu privire la păstrarea alimentelor. Astfel, aflăm, de exemplu, că citricele nu trebuie depozitate în frigider, pentru că din cauza frigului pot deveni mai amare. Lămâile pot fi însă păstrate la rece, în cutia utilizată pentru conservarea verdeţurilor. În cazul în care doriţi să păstraţi lămâi începute, puneţi-le cu partea tăiată pe o farfurie. Untul este un aliment care se alterează uşor. După ce aţi deschis ambalajul, aveţi grijă să îl consumaţi în interval de câteva zile şi păstraţi-l întotdeauna bine acoperit şi departe de alimentele crude. În ceea ce priveşte mezelurile, acestea trebuie protejate cu folie de aluminiu, închise bine la margini şi depozitate în recipiente ermetice sau în pungi pentru congelare, închise ermetic. Este recomandat să le scoateţi din frigider înainte de a le consuma, pentru le a savura pe deplin aroma. Carnea şi peştele trebuie păstrate în zona cea mai rece, învelite în folie de aluminiu pentru bucătărie, pe o farfurie sau într-un recipient. Carnea crudă trebuie ţinută departe de alimentele preparate la cuptor, de brânzeturi sau de alte produse lactate.

Păstrarea alimentelor

În ceea ce priveşte ouăle, acestea pot fi păstrate în frigider chiar şi pentru o lună, însă este recomandat să respectaţi termenul de valabilitate precizat pe ambalaj. Evitaţi să puneţi ouăle lângă alimentele cu un miros puternic.
Laptele trebuie conservat în recipient închis ermetic, pentru că are tendinţa să absoarbă mirosurile. Cel mai recomandat este un recipient din sticlă închis etanş. De asemenea, este de preferat să consumaţi laptele înainte de termenul de expirare. Specialiştii recomandă ca, după ce aţi deschis cutia sau sticla de lapte, să consumaţi produsul în maximum două-trei zile. De asemenea, iaurtul trebuie păstrat într-o zonă nu prea rece. Odată deschis, iaurtul trebuie acoperit cu atenţie, pentru că, în afară de faptul că poate absorbi cu uşurinţă mirosuri, acest aliment se poate altera la fel de uşor. Brânzeturile trebuie păstrate doar în anumite recipiente, învelite în hârtie specială sau în folie de aluminiu. Este recomandat să scoateţi brânzeturile din frigider cu cel puţin o jumătate de oră înainte de a le consuma, pentru a savura gustul autentic, nealterat de temperaturile din frigider.
Fructe şi legume

Legumele şi verdeţurile trebuie depozitate în partea mai puţin rece, în cutiile speciale. Acestea nu trebuie spălate înainte de a fi depozitate în frigider. În plus, este recomandat ca legumele şi verdeţurile să fie depozitate în pungi speciale, cu orificii, pentru a putea respira. Mare atenţie să nu depozitaţi roşiile în frigider, pentru că frigul le deteriorează şi le face mai „păstoase“.
Dacă aţi folosit ceapa şi apoi doriţi să o puneţi la loc în frigider, aveţi grijă să o depozitaţi în recipiente de sticlă, închise ermetic, pentru a evita ca mirosul să se simtă în tot frigiderul. Fructele depozitate în frigider tind să îşi piardă aroma. Este recomandat ca ele să fie consumate cât sunt încă proaspete şi de preferinţă cât mai rapid după ce le-aţi cumpărat. Evitaţi să depozitaţi în frigider bananele, merele, citricele, perele etc., acestea trebuind totuşi conservate într-un loc răcoros. Sucurile de fructe pot fi ţinute în frigider două-trei zile, în recipiente de sticle închise ermetic.

Distribuirea alimentelor

Există alimente care trebuie conservate în partea cea mai rece din frigider, în timp ce alte produse au nevoie de alte condiţii de conservare. Carnea şi peştele, de exemplu, trebuie păstrate în cea mai rece parte din frigider. Înainte de a le băga în frigider, asiguraţi-vă însă că posibilele lichide care se pot scurge din aceste produse nu intră în contact cu alte alimente. Rafturile centrale din frigider sunt adecvate depozitării de brânzeturi, ouă, torturi şi alimente care sunt destinate a fi consumate după ce au fost deschise. Cutiile inferioare sunt adaptate pentru alimentele care ar putea avea de suferit din cauza temperaturilor prea scăzute, cum ar fi fructele şi legumele. Frigiderul trebuie să menţină alimentele la o temperatură sub 4°C (temperatura corectă), pentru a evita ca acestea să se altereze sau să se formeze bacterii. De multe ori, frigiderele sunt ţinute la temperaturi prea ridicate sau prea scăzute, care pot deteriora produsele. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII