17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Istoria pterozaurilor

Primele reptile zburătoare, numite pterozaurieni sau pterozauri, nu au pierit ca urmare a „apariţiei“ păsărilor, dimpotrivă, au continuat să evolueze şi să se adapteze timp de milioane de ani după acest moment. Un studiu realizat de Katy Prentice, masterand în cadrul Universităţii din Bristol, arată că evoluţia pterozaurienilor a fost neobişnuită. „În general, atunci când un grup de animale sau plante evoluează, reprezentanţii explorează toate posibilităţile şi le epuizează rapid. Când am început studiul, m-am gândit că acelaşi lucru va fi valabil şi în cazul pterozaurilor“, a explicat Prentice.
Reptilele din ordinul pterozaurienilor au fost primele animale zburătoare – au apărut pe Terra cu 50 de milioane de ani înainte de prima pasăre, Archaeopteryx – care însă, potrivit teoriei lui Prentice, au început să evolueze cu adevărat abia după ce au intrat în contact cu primele păsări. Studiul realizat de Katy Prentice a analizat situaţia a 50 de specii diferite de pterozaurieni – de la cei mai mici, de dimensiunea unei mierle, până la cea mai mare specie cunoscută, Quetzalcoatlus, care avea o anvergură a aripilor de 12 metri, adică o talie de patru ori mai mare decât albatrosul.
Prentice a urmărit întreaga istorie a subgrupurilor, notând cu atenţie detaliile privind forma corpului şi elementele care reflectă adaptarea la condiţiile de viaţă. A constatat că ordinul pterozaurienilor a înregistrat o stagnare care a durat 70 de milioane de ani, apoi reprezentanţii speciei au început să „experimenteze“ diverse moduri de viaţă. Deşi, iniţial, s-a crezut că pterozaurii au dispărut odată cu apariţia primelor păsări, Prentice a observat că, de fapt, reptilele zburătoare au reacţionat la aceste noi forme de viaţă devenind mai mari şi mai puternice şi adaptându-se la condiţii noi de trai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS