16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPâinea integrală, mană cerească pentru sănătate

Pâinea integrală, mană cerească pentru sănătate

Noi studii ştiinţifice au demonstrat beneficiile pentru sănătate ale pâinii integrale.

Pâinea, unul dintre alimentele de bază din viaţa noastră de zi cu zi, este tot mai des adusă în boxa acuzaţilor, spunându-se despre ea că nu este sănătoasă, îngraşă sau este plină de tot felul de aditivi alimentari. Din acest motiv, tot mai multe persoane caută alternative sănătoase pentru a nu elimina totuşi acest aliment din dieta zilnică şi se orientează spre pâinea integrală. Potrivit corriere.it, această decizie este salutară, cu atât mai mult cu cât diferite studii au demonstrat cât sunt de benefice cerealele integrale în unele maladii, precum cele cardiovasculare, diabetul de tip 2 şi mai multe tipuri de tumori. Unul dintre meritele pentru aceste proprietăţi benefice revine fibrelor din conţinut. Un studiu recent realizat în Europa şi publicat în American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat că fibrele alimentare, mai ales cele din cereale, pot preveni pe termen lung acumularea kilogramelor în plus. Şi, după cum bine se ştie, aceste kilograme nu afectează doar aspectul exterior, ci şi inima. O posibilă explicaţie pentru acest efect ar putea fi faptul că alimentele cu un conţinut ridicat de fibre necesită un timp mai lung de mestecare şi în acest fel se reduce şi cantitatea consumată.

Efecte benefice

Însă, în afară de fibre, şi alte substanţe din cerealele integrale sunt benefice. Tocmai pentru a identifica şi defini mai bine aceşti compuşi bioactivi, precum antioxidanţii, lignanii şi sterolii, a căror acţiune protectoare este bine cunoscută, a fost lansat proiectul european Healthgrain, finanţat cu 10,81 milioane de euro, la care au participat peste 40 de organizaţii din 15 ţări. Studiile s-au concentrat mai ales asupra grâului şi a secarei, principalele cereale utilizate pentru fabricarea pâinii.
După cum deja se ştie, pâinea de secară duce la creşteri ale glicemiei mult mai mici decât cele provocatede celelalte tipuri de pâine, iar acum, un studiu realizat tocmai în cadrul proiectului european mai sus-menţionat a demonstrat că meritul revine atât cojilor de secară, cât şi părţii interioare a bobului, care este o sursă bună de carbohidraţi şi proteine. Coaja boabelor de cereale furnizează aminoacizi esenţiali, care nu sunt produşi de organism. De asemenea, tot în coaja boabelor de cereale se găsesc fibre alimentare, vitamine din grupul B, fosfor, fier, mangan, calciu. Datorită vitaminelor şi mineralelor, produsele din făină integrală contribuie la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea anemiilor.

Avantaje concrete

Însă, care sunt, concret, avantajele pâinii integrale? Un prim avantaj îl reprezintă faptul că acest tip de pâine are un aport nutritiv complex: minerale, fibre, aminoacizi şi vitamine. De asemenea, există un raport ideal, echilibrat între proteine, glucide şi lipide. Nu trebuie omis faptul că senzaţia de saţietate apare mult mai repede în cazul consumului de pâine integrală decât în cel al pâinii albe, evitându-se astfel abuzul cantitativ. La toate acestea se adaugă faptul că pâinea integrală este mai bine tolerată de bolnavii diabetici, deoarece are un conţinut mai redus în glucide. În plus, acest tip de pâine reprezintă cel mai bun remediu profilactic împotriva constipaţiei, dat fiind că stimulează tranzitul intestinal. Nu trebuie omis nici faptul că este lipsită de E-uri.

Alegerea corectă

Şi dacă vreţi să vă asiguraţi că aţi ales cel mai bun sortiment de pâine, optaţi pentru cea realizată din făină integrală. Aceasta se obţine prin măcinarea bobului de grâu în întregime: membrana exterioară, germenul şi membrana interioară. Astfel, pâinea integrală este cea mai bogată în minerale, fibre, aminoacizi, glucide, lipide etc.
În plus, cerealele sunt cultivate fără îngrăşăminte chimice, insecticide, fungicide, ierbicide şi pesticide. De asemenea, nu trebuie omis faptul că, în comparaţie cu făina albă, făina integrală conţine de trei ori mai multe vitamine şi oligoelemente şi de cinci ori mai mult magneziu, calciu şi fosfor. De asemenea, la alegerea produsului, citiţi cu atenţie etichetele. Cea mai recomandată este pâinea din făină integrală, care nu conţine amelioratori, conservanţi sau coloranţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU