16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLa masă, după sală

La masă, după sală

Alimentele consumate după antrenamentele de la sală influenţează efectele activităţii fizice asupra organismului. Potrivit corriere.it, dacă alimentaţia după antrenament nu este corectă, toate efectele pozitive obţinute prin practicarea activităţii fizice pot dispărea pe „apa sâmbetei“. Cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Michigan, al căror studiu a fost dat publicităţii de Journal of Applied Pshysiology. Studiul a fost realizat pe nouă voluntari care au testat trei tipuri de meniu postantrenament: unul echilibrat, unul cu o cantitate redusă de carbohidraţi şi altul hipocaloric. Cel mai bun s-a demonstrat a fi cel cu un conţinut redus de carbohidraţi, pentru că acesta ar garanta o mai mare sensibilitate la insulină şi, prin urmare, un mai bun metabolism al glucidelor. Jeffrey Horowitz, care a coordonat studiul, a decis să aprofundeze această temă pentru că numeroase studii au demonstrat că beneficiile metabolice ale exerciţiului fizic aerobic se epuizează în doar câteva ore, cel mult în câteva zile. „Multe îmbunătăţiri metabolice derivate de la activitatea fizică depind de ultima şedinţă de antrenament şi nu doar de forma fizică general îmbunătăţită. Iar metabolismul nu se schimbă doar în funcţie de modul în care ne antrenăm, ci şi în funcţie de ceea ce mâncăm“, a explicat Horowitz.

Regimuri diferite

Cercetătorul a încercat să înţeleagă ce este mai bine să consumăm după antrenament, supunând nouă voluntari sedentari, cu vârsta de 30 de ani, la patru sesiuni de experimente în patru zile diferite: în prima zi nu au făcut exerciţii şi urmau un regim similar celui practicat de obicei; în a doua zi, după 90 de minute de activitate fizică la intensitate moderată, au primit un meniu cu proteine, carbohidraţi şi grăsimi pentru a echilibra consumul energetic; a treia zi, după o activitate fizică identică, meniul a conţinut jumătate din cantitatea de carbohidraţi din meniul complet, însă cu acelaşi aport caloric, iar în ultima zi, după aceeaşi perioadă de activitate fizică, meniul a fost hipocaloric şi cu un conţinut ridicat de carbohidraţi.
După fiecare experiment, voluntarii au fost monitorizaţi pentru a înţelege diferitele reacţii ale metabolismului. Astfel, s-a observat, de exemplu, că la fiecare antrenament a crescut sensibilitatea organismului la insulină, adică s-a îmbunătăţit capacitatea de utilizare şi înmagazinare musculară a glucozei, reducându-se în acelaşi timp riscul de apariţie a diabetului. „Acest efect este mai evident dacă se reduce cantitatea de carbohidraţi fără a schimba numărul de calorii. Pentru ca activitatea fizică să aibă efecte benefice asupra sănătăţii, nu trebuie să mâncaţi puţin sau să căutaţi un efect de slăbire: şi un exerciţiul asociat unui consum moderat de carbohidraţi este benefic pentru metabolism şi sănătate“, a explicat Horowitz. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS