9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCuratele... fructe murdare

Curatele… fructe murdare

Un sondaj realizat în Statele Unite a dezvăluit un clasament al fructelor şi legumelor contaminate cu cea mai mare cantitate de pesticide, dar şi a sortimentelor „curate“, informează cotidianul italian Corriere della Sera.

Dacă până acum se spunea că un măr consumat pe zi poate fi mană cerească pentru sănătate, un raport al Environmental Working Group (EWG) a demonstrat că lucrurile nu mai stau tocmai aşa. Potrivit unui clasament al aşa-numitelor fructe şi legume „murdare“, mărul s-a dovedit unul dintre cele mai contaminate fructe. Anul trecut, în acelaşi clasament realizat pe baza datelor anuale ale grupului „Dirty Dozen“, în lista de fructe şi legume „murdare“, cu o concentraţie foarte mare de pesticide, mărul ocupa doar locul patru. Anul acesta însă, în peste 700 de teste, în 98% din mere au fost descoperite cantităţi mari de reziduuri de pesticide.
De asemenea, deşi anul trecut nu era prezentă în top, în acest an salata verde a intrat direct pe locul 11 în clasamentul celor mai murdare legume. În schimb, alte fructe, cum ar fi cireşele, au devenit mai sănătoase şi au fost eliminate din listă. De menţionat că lista EWG cu cele mai murdare fructe şi legume se referă la produsele de origine americană. Însă, în opinia specialiştilor, aceste informaţii merită cunoscute şi de europeni, pentru că situaţia nu diferă prea mult nici pe Bătrânul Continent. Astfel, în clasamentul celor mai murdare fructe sau legume, mărul este urmat de ţelină, căpşune, piersici, spanac, nectarine (din alte surse decât producţia americană), struguri (din alte surse decât producţia americană), ardei graşi, cartofi, varză, afine şi salată verde.

Alimente sănătoase

Raportul EWG nu se limitează doar la indicarea celor mai contaminate fructe şi legume. Raportul conţine şi „alimentele curate“, mai precis acele fructe şi legume care au cel mai mic nivel de pesticide. Pe primul loc se situează ceapa, urmată de porumb, ananas, avocado, sparanghel, mazăre, mango, pepene verde, vinete, grepfrut şi ciuperci. Totuşi, pesticidele sunt un rău necesar în agricultura de azi şi sunt obligatorii pentru a proteja culturile de insecte, bacterii, rozătoare, mucegaiuri şi ciuperci. Astfel, se recomandă spălarea fructelor şi a legumelor cu apă caldă, în special a cartofilor, morcovilor, citricelor şi a ţelinei. În cazul roşiilor, experţii recomandă ca acestea să fie spălate cel mult trei minute, în apă adăugându-se puţin bicarbonat de sodiu, care are proprietatea de a anihila unele dintre pesticidele folosite. Agenţia Europenă pentru Securitate Alimentară spune că fructele cultivate în extrasezon sunt pline de pesticide şi chimicale, astfel că se recomandă consumarea alimentelor doar în timpul sezonului, deoarece cantitatea de substanţe chimice este mai mică. De asemenea, în opinia reprezentanţilor EWG, dacă un consumator ar alege în fiecare zi cel puţin cinci dintre produsele incluse pe lista fructelor şi legume „curate“ în locul altor cinci prezente pe lista „celor contaminate“ ar reduce cantitate de pesticide consumate cu 92 la sută. În acest mod, cred cercetătorii, nu ar fi nevoie să cheltuiască bani în plus pentru fructele şi legumele bio, care, de cele mai multe ori, au preţuri prohibitive.

Riscul pesticidelor

Potrivit National Institute of Environmental Health Services, mulţi cercetători nu sunt conştienţi pe deplin de riscurile pentru sănătate asociate expunerii la reziduurile pesticidelor agricole prezente în alimente, în sol, în apă sau în aer. Studiile realizate de specialiştii acestui institut au demonstrat apariţia unor probleme neurologice în rândul agricultorilor care folosesc astfel de substanţe în munca lor. În plus, efectele nocive ale pesticidelor sunt mai mari în cazul copiilor decât al adulţilor. De asemenea, una dintre categoriile de persoane care sunt expuse celui mai mare risc sunt femeile însărcinate. Trei studii publicate în 2011 în revista Journal of Environmental Health Perspectives au demonstrat că expunerea la pesticide în timpul sarcinii poate afecta cerebral fătul. În plus, oamenii de ştiinţă avertizează că pesticidele sunt extrem de periculoase, deoarece aceste substanţe chimice pot duce la apariţia problemelor respiratorii şi a diferitelor tipuri de cancer. În plus, expunerea la anumite tipuri de pesticide, identificate cel mai adesea în conţinutul produselor agricole, măreşte riscul de boli ale tiroidei, cel puţin în cazul femeilor. De asemenea, tulburările ce pot apărea în urma consumului de pesticide constau „în modificarea genetică“, intoxicarea organismului cu o serie întreagă de substanţe, toxicitate hepatică şi modificarea formulei sangvine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS