14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIerburi comestibile

Ierburi comestibile

Unele dintre plantele care cresc în voie pe câmpiile patriei pot fi ingrediente excelente pentru mâncăruri, reprezentând o foarte bună sursă de vitamine

În această perioadă de nesiguranţă economică este important să facem economii în orice domeniu posibil, iar alimentele pe care le putem obţine gratis de la Mama Natură sunt nu doar o modalitate bună de a face economii, ci şi o sursă importantă de vitamine şi minerale. Mai ales acum, în postul Paştelui, putem exploata la maximum proprietăţile plantelor şi ierburilor comestibile care se găsesc pe câmpuri şi care pot conferi o aromă şi un gust speciale mâncărurilor. Acestea pot fi culese de fiecare dintre noi, iar cei mai comozi le pot cumpăra din piaţă, de la oamenii care cultivă grădini şi culeg roadele naturii. Vă prezentăm câteva ierburi de acest fel, de ale căror proprietăţi nutritive ne putem bucura mai ales acum, în timpul primăverii.

Păducelul
Păducelul îşi are originile în Europa, dar creşte şi în Asia, Africa de Nord şi Australia. Este un arbust sau arbore spinos din familia rozaceelor, cu frunze crestate, cu flori albe dispuse în bucheţele, cu fructe comestibile, care se cultivă şi ca plantă ornamentală. Fructele coapte ale acestui arbust sunt roşii şi cărnoase şi, mai ales, extrem de aromate. Frunzele tinere de păducel pot fi folosite ca ingrediente pentru salatele de primăvară, în timp ce fructele pot fi consumate fie ca atare, fie procesate şi transformate în gem sau dulceaţă. Florile şi fructele de păducel sunt folosite pentru prepararea unui ceai care are proprietăţi medicinale deosebite.

Urzicile
Urzicile sunt plante perene, care cresc atât în Europa, cât şi în Africa de Sud şi în Australia. Urzicile au frunze ascuţite şi zimţate, iar florile lor sunt fie verzi, fie în nuanţe de galben, crescând în general pe câmpurile unde solul este bogat în fosfaţi. Culesul acestor ierburi nu este o operaţiune plăcută, întrucât simpla atingere a frunzelor poate provoca usturime, însă urzicile pot fi ingrediente excelente pentru diverse feluri de mâncare. După ce sunt spălate bine, urzicile trebuie opărite, pentru ca perii care provoacă usturimea să fie îndepărtaţi. Urzicile se pregătesc, în general, la fel ca spanacul, însă pot fi folosite şi ca ingrediente pentru ciorbă. La fel de bine, urzicile pot fi întrebuinţate şi pentru prepararea ceaiului care are foarte multe beneficii pentru sănătate.

Păpădia
Această plantă este poate cel mai uşor de găsit şi de pregătit. Păpădiile, aceste ierburi cu flori galbene, se găsesc pe mai toate câmpurile şi câmpiile din Europa şi din Statele Unite, dar şi în parcuri şi pe marginea drumurilor.
Este o plantă cu proprietăţi multiple, ea putând fi folosită în întregime în gastronomie. Frunzele şi florile de păpădie sunt comestibile, reprezentând un ingredient excelent pentru salatele de primăvară. Rădăcina păpădiilor se poate prăji, devenind astfel ingredient ce poate fi adăugat la cafea sau ceai pentru a potenţa gustul şi aroma acestor băuturi. În plus, frunzele, florile şi rădăcinile de păpădie se usucă şi pot fi utilizate apoi pentru a prepara ceaiuri sau infuzii cu beneficii nenumărate pentru sănătate şi frumuseţe, de care organismul se poate bucura din plin.
Florile de păpădie sunt întrebuinţate în Anglia şi pentru prepararea unui soi de vin gustos. Englezii amestecă o cantitate egală de flori de păpădie şi apă fierbinte şi lasă totul la macerat timp de câteva zile. Se adaugă apoi zahăr vrac (după gust), ghimbir, bucăţi de portocală şi lămâie, iar licoarea este lăsată să îşi continue procesul de fermentare timp de aproximativ două luni, perioadă după care vinul de păpădie este gata pentru degustat şi savurat.

Murul
„Mur“ este termenul generic dat unor specii de arbuşti din familia rozaceelor, cu tulpina spinoasă, cu frunze palmat-compuse, cu flori albe sau roz dispuse în umbele şi cu fructe comestibile, dintre care murele şi zmeura sunt cel mai des întâlnite. Frunzele tinere ale murilor sunt comestibile, putând fi încorporate în salate de primăvară. Fructele coapte pot fi consumate ca atare, pot fi folosite la prepararea prăjiturilor sau tartelor sau pot fi fierte şi transformate în dulceţuri şi gemuri.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS