27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSfaturi pentru protejarea animalelor de companie

Sfaturi pentru protejarea animalelor de companie

Luna decembrie este luna în care suntem extrem de ocupaţi cu pregătirile pentru Crăciun şi Revelion şi, prin urmare, luna în care „micile neatenţii“ pot avea repercusiuni grave atât asupra noastră, cât şi asupra animalelor noastre de companie.
În bucătărie nu trebuie să lăsăm nesupravegheate folia de aluminiu, scobitorile şi ambalajele de la mezeluri, care odată ingerate pot crea serioase probleme intestinale câinelui dumneavoastră. Ciocolata şi produsele cu conţinut de cacao ridicat sunt extrem de toxice, chiar şi în cantităţi mici, aşadar nu trebuie oferite animalelor de casă. De asemenea, băuturile alcoolice dulci pot produce tulburări neurologice grave şi nu trebuie lăsate în locurile unde pot fi ingerate de către câinele sau pisica dumneavoastră.

Ce e bine şi ce nu e bine să facem?

NU oferiţi animalelor nici un fel de os sau mâncăruri grase, pentru că este posibil să vă prezentaţi cu câinele de urgenţă la veterinar. Ţineţi resturile alimentare în locuri unde nu poate ajunge nici câinele, nici pisica. Un alt simbol de iarnă mult îndrăgit de noi, dar şi de animale este bradul de Crăciun. Fiţi atenţi cum fixaţi bradul în suport. Este bine să-l şi asiguraţi suplimentar pentru că nu de puţine ori pisicile vor fi tentate să se caţere în brad şi să îl răstoarne.
NU aşezaţi dulciuri la baza bradului pentru că sunt o tentaţie pentru câinele familiei şi vor fi cu siguranţă savurate, fapt care poate crea probleme grave. Firele instalaţiei de brad trebuie să fie bine protejate. Dacă aveţi în casă un pui de căţel sau pisică este bine să-l ţineţi sub observaţie şi să nu-l lăsaţi în preajma cablurilor electrice pentru a preveni electrocutarea în cazul în care firele sunt roase.
NU puneţi în brad lumânări sau alte obiecte inflamabile pentru că animalele de casă sunt impulsionate de curiozitate şi pot deveni victime sigure când sunt în preajma flăcării deschise.
Artificiile şi pocnitorile nu trebuie folosite în preajma animalelor.  
NU aruncaţi artificii înspre animale, pentru că putem provoca răniri grave ale pielii şi ochilor. Zgomotul pocnitorilor poate provoca reacţii de tip epileptiform şi crize de panică, mergând  până la dezorientarea animalelor care se îndepărtează şi nu mai recunosc drumul spre casă. În cazul animalelor mari, pocnitorile pot produce agitaţie şi răniri grave când acestea sunt ţinute în grajduri la iesle.
Acestea sunt dor câteva reguli care respectate vă vor feri de neplăceri în perioada Sărbătorilor şi vă vor ţine departe de camera de gardă a clinicilor veterinare.
Sărbători fericite !

Aşteptăm întrebările dumneavoastră pentru medicul veterinar pe adresa redacţiei: str. Câmpia Islaz nr. 97A, Craiova, Dolj  – cu menţiunea „pentru medicul veterinar“ sau pe e-mail, la [email protected]
Doctor Aurelian Ştefan, medic veterinar- Family vet Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII