16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMoş Crăciun, persona non grata

Moş Crăciun, persona non grata

O asociaţie catolică germană a demarat o campanie pentru a-l scoate pe Moş Crăciun în afara legii, pentru ca în acest fel să pună capăt consumismului.

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar din toate părţile, la radio sau televizor, în magazine şi în pieţe, suntem asaltaţi de colinde şi de zeci de Moş Crăciuni, cu barba albă, în tradiţionalul costum roşu. De altfel, exact împotriva lui Moş Crăciun, personajul preferat al copiilor, care împarte dulciuri şi jucării micuţilor din lumea întreagă, un grup catolic din Germania a pornit o adevărată cruciadă, care vizează scoaterea în afara legii. Pentru reprezentanţii asociaţiei „Bonifatiuswerk“ nu este decât „un simbol al consumismului“, care nu are nimic în comun cu legendarul Sfânt Nicolae.

Strategie de marketing

Membrii asociaţiei consideră că Moş Crăciun din zilele noastre este mai degrabă un produs de marketing şi din acest motiv ar dori înlocuirea imaginii lui Moş Crăciun cu una ceva mai tradiţională şi similară Sfântului după care s-a inspirat. Pe site-ul organizaţiei, Sfântul Nicolae este prezentat drept un binefăcător, un om care nu a ezitat niciodată să sară în ajutorul celor aflaţi la ananghie. Campania demarată de „Bonifatiuswerk“ şi-a găsit rapid o mulţime de adepţi în rândul personalităţilor germane.

Povestea Sfântului Nicolae

Legenda lui Moş Crăciun este veche de sute de ani şi este derivată din povestea Sfântului Nicolae. Se crede că Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280 d.Hr. în Patara, lângă Myra, în actuala Turcie.
Foarte admirat pentru credinţa şi bunătatea sa, Sfântul Nicolae a ajuns subiectul multor legende. Se spune că el a renunţat la o parte din averea sa şi a decis să călătorească în zonele rurale pentru a-i ajuta pe oamenii săraci de aici. Până în perioada Renaşterii, Nicolae era cel mai popular sfânt din Europa. Sfântul Nicolae este considerat ocrotitor al marinarilor, al fetelor nemăritate, mireselor, celor acuzaţi pe nedrept, călătorilor, comercianţilor şi, mai ales, al copiilor. Este unul dintre cei mai importanţi sfinţi creştini, prăznuit deopotrivă de către ortodocşi şi catolici. În timpuri mai noi, se pare că notorietatea în scădere a lui Moş Nicolae şi transformarea lui în Santa Claus (Moş Crăciun) se datorează unei geniale iniţiative de marketing din perioada interbelică (1931) aparţinând companiei Coca Cola. Aceasta a impus imaginea de astăzi a lui Moş Crăciun, cel îmbrăcat în roşu, cu barbă albă şi încărcat cu daruri pentru copiii de pe întreaga planetă.

Moşul din Laponia

 În 1860, cotidianul american Harper’s Illustrated Weekly a publicat un desen al lui Santa Claus, îmbrăcat într‑un costum roşu, ornat cu nasturi negri şi cu o curea din piele. Timp de aproape 30 de ani, emigrantul german Thomas Nast, desenator şi caricaturist al ziarului, va ilustra prin sute de desene toate aspectele legendei lui Moş Crăciun şi va da mitului principalele sale caracteristici vizuale. Nast este şi cel care a stabilit în 1885 că reşedinţa lui Moş Crăciun se află la Polul Nord. Această idee a fost preluată anul următor de scriitorul George P. Webster. Potrivit legendei, se spune că Moş Crăciun îşi petrece anul în Laponia împreună cu ucenicii săi, iar când se apropie Crăciunul îşi ia cadourile pentru cei care au fost cuminţi în timpul anului şi porneşte cu sania sa magică prin toată lumea. Pentru a ajunge la toţi copiii, sania Moşului este trasă de nouă reni năzdrăvani, care pot zbura: Rudolpf, Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder şi Prancer. Aceştia au fost botezaţi de poetul şi profesorul american de teologie Clement Clark Moore.
Cel mai cunoscut dintre renii lui Moş Crăciun este Rudolph. El îi conduce pe ceilalţi reni, ale căror nume sunt Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi Vixen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII