5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFitness de... Sărbători

Fitness de… Sărbători

Crăciunul aduce nu doar cadouri şi prezenţa celor dragi în jurul bradului, ci este şi un bun prilej pentru un adevărat maraton alimentar, cu petreceri şi cine interminabile cu familia, care ne pune serios în pericol silueta.

Pregătirile pentru Crăciun au intrat în linie dreaptă şi, odată cu ele, a crescut şi grija doamnelor pentru siluetă, având în vedere adevăratul festin culinar care va dura până cel puţin la Sfântul Ion.
Din păcate, la finalul acestui maraton, cântarul se va dovedi nemilos cu silueta, anual, în această perioadă, doamnele acumulând aproximativ trei kilograme. Acest cadou oarecum neaşteptat este dificil de înlăturat, mai ales pentru reprezentantele sexului frumos care au deja o viaţă sedentară. Semnalul de alarmă vine din partea nutriţionistului italian Michele Carruba, director al Centrului de studii şi cercetări despre obezitate din cadrul Universităţii din Milano, citat de Tgcom.it. Cu toate acestea, o soluţie există fără a fi neapărat necesar să renunţaţi la plăcerile culinare din această perioadă.
„Este posibil să evitaţi să luaţi câteva kilograme în plus. Însă, aşa cum se întâmplă pentru orice maraton, fie el şi alimentar, important este să fiţi pregătit“, a spus specialistul. Iar soluţia se numeşte „fitness metabolic“. „Asta înseamnă să vă prezentaţi la întâlnirea cu mâncarea făcând tot posibilul ca organismul să fie capabil să reacţioneze şi să facă faţă cu brio exceselor“, a explicat Carruba.

Mişcare continuă

Aşadar, cuvântul de ordine este mişcarea, începând încă de acum. Nu este nevoie să faceţi sport în exces, în speranţa că veţi „dribla“ păcatele culinare, ci „trebuie să faceţi câte un pic de mişcare în fiecare zi, pentru a obişnui organismul să ardă energia acumulată în urma mesei“. „Regula de aur este aceea de a merge pe jos, cel puţin o jumătate de oră pe zi“, spune specialistul. Însă, pentru „fitnessul metabolic“ sunt benefice şi activităţile casnice. „Treburile gospodăreşti vă vor ajuta cu siguranţă să fiţi în formă“, a precizat Carruba. Cu toate acestea, dacă în zilele de sărbătoare preferaţi să staţi la masă şi lăsaţi în plan secund activităţile casnice, ar fi bine ca după masă să faceţi o plimbare, care să vă ajute să consumaţi un pic din energia acumulată.  

Mişcare în aer liber

Nutriţionistul italian ne invită să profităm de zilele de vacanţă şi de excursiile în afara localităţii, de preferat la munte, pentru a face un pic de mişcare.
„Timpul liber din perioada Sărbătorilor ar putea fi utilizat pentru o plimbare în plus sau pentru schi. Ideea este să vă mişcaţi constant. Nu într-o zi prea mult şi în alta deloc, ci câte un pic în fiecare zi, cu măsură şi moderat. Dacă energia acumulată prin mâncare creşte, trebuie să crească şi numărul de minute dedicate mişcării“, a spus specia-listul.
Mare atenţie şi la comportamentul alimentar, pentru că una înseamnă o mică exagerare o dată la câteva luni şi altele vor fi consecinţele dacă excesele vor deveni un obicei. Nu trebuie însă să cădeţi în extrema cealaltă şi să vă abţineţi de la orice bunătăţi. O prăjitură, o felie de tort, câteva bomboane de ciocolată sau fursecuri nu fac rău nimănui, însă nu trebuie să exageraţi din punct de vedere cantitativ. „Organismul nostru, mai ales dacă este antrenat prin fitness metabolic, este capabil să facă faţă unui exces culinar, din când în când. Însă, fără antrenament, organismul nostru nu va reuşi şi se va recunoaşte învins în faţa unuia dintre nenumăratele excese alimentare. Iar grăsimile, zahărul şi proteinele îşi vor face simţită prezenţa în zonele cele mai critice: abdomen, coapse etc.“, a spus specialistul.

Atenţie la dulciuri

O atenţie deosebită trebuie să acordaţi dulciurilor, care în această perioadă nu lipsesc de pe masa nici unei gospodine.
„Una este o felie de cozonac de 250-300 de calorii şi alta e aceeaşi felie de cozonac cu frişcă sau mascarpone, de exemplu, ingrediente care triplează numărul caloriilor“, a spus specialistul. În al doilea rând, aveţi grijă la porţii. Puteţi gusta câte un pic din fiecare, însă nu exageraţi. În cazul în care sunteţi invitată la o petrecere la o oră târzie, cel mai bine ar fi ca înainte să consumaţi ceva uşor, dar cu un conţinut bogat de proteine: iaurt, brânză de vaci, o salată de pui sau de ton. În felul acesta, veţi avea mai multe şanse să rezistaţi în faţa numeroaselor tentaţii alimentare, care vor fi servite la petrecere. Pentru a evita să cădeţi totuşi în ispită, umpleţi-vă farfuria cu fructe proaspete sau legume. Puteţi opta, de exemplu, pentru o garnitură de legume fierte, cum ar fi conopidă sau broccoli. Aceste legume nu sunt bogate în calorii şi, în afară de asta, contribuie la inducerea stării de saţietate.
De asemenea, tradiţionala carne de porc poate fi înlocuită cu cea de pui sau de curcan, iar mâncarea poate fi la fel de gustoasă. Specialistul italian ne recomandă să consumăm cât mai multă apă. Câteva înghiţituri de apă la intervale scurte vă menţine organismul hidratat tot timpul. În plus, apa acţionează ca un absorbant şi lubrifiant, ajută la transportul nutrienţilor şi are un rol important în reglarea temperaturii organismului. În plus, apa nu conţine nici grăsimi, nici calorii, nici colesterol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS