11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBucătăria de weekend

Bucătăria de weekend

Coroniţă

Ingrediente: Aluat: 150 ml lapte călduţ, 3 gălbenuşuri, 25 ml ulei, 1 lingură zahăr, 1/2 pliculeţ drojdie uscată, 300 g făină, 1 vârf cuţit sare.
Umplutură: 50 g unt la temperatura camerei, 1 lingură zahăr, 150 g fructe uscate (caise, stafide, măceşe etc.), puţină scorţişoară.
Sirop: 50 ml lapte, 2 linguri zahăr, 1 lingură fulgi de migdale.
Mod de preparare:
Dizolvaţi drojdia şi zahărul în lapte. Adăugaţi peste restul ingredientelor şi frământaţi până aluatul se desprinde de pe mâini. Lăsaţi la crescut minimum o oră într-un bol acoperit, aşezat la loc călduţ. Frecaţi untul cu zahărul până e cremos. Fructele uscate le tăiaţi bucăţele mici dacă e cazul. Pe o hârtie de copt dată cu făină, întindeţi aluatul în foaie dreptunghiulară subţire. Ungeţi foaia cu un strat subţire de unt. Presăraţi fructele uscate. Presăraţi puţină scorţişoară peste ele. Rulaţi pe lungime foaia. Crestaţi aluatul cam la distanţă de 4-5 cm, folosind un cuţit foarte ascuţit. Răsturnaţi uşor ruloul crestat cu tăieturile spre voi şi întoarceţi capetele ca să obţineţi un cerc.
Puneţi coroniţa pe o hârtie de copt care îmbracă o tavă cu pereţi detaşabili. Aşezaţi un borcan în mijlocul coroniţei (ca să rămână gaura în centru când creşte aluatul), acoperiţi tava cu o pungă şi lăsaţi-o la loc călduţ să mai crească 30 de minute. Apoi daţi-o la cuptor pentru 35 de minute. În acest timp preparaţi siropul: încălziţi laptele cu zahăr până acesta se topeşte. Scoateţi borcanul din mijloc şi ungeţi coroniţa deasupra cu sirop. Presăraţi fulgii de migdale şi apoi mai lăsaţi cinci minute la cuptor.

 Tocăniţă Bourguignon

Ingrediente: 130 g bacon tăiat fâşii, 800 g carne viţel/porc tăiată cubuleţe, 4 linguri de făină, 2 cepe mari, 2 morcovi mari, 6 căţei usturoi, 4 şi 1/2 căni supă vită, 250 ml vin roşu sec, 250 g ciuperci întregi sau tăiate în două (în funcţie de mărime), 1 lingură rasă cimbru, 1 foaie dafin, 1/2 lingură zahăr brun, o lingură cu vârf pastă de tomate (sau 1/2 cană bulion), sare, piper, ulei, 1 lingură unt.
Mod de preparare
Se pune baconul într-o oală fără grăsime şi se prăjeşte cinci minute, până devine crocant. Se scoate pe serveţele de hârtie pentru a se absorbi grăsimea.
Carnea se introduce împreună cu făina într-o pungă şi se scutură să se acopere bine. Se scoate carnea din pungă îndepărtânde-se excesul de făină.
Se prăjeşte carnea în oala în care a fost baconul, pe rând, ca să nu fie îngrămădite bucăţile, căci altfel s-ar putea înăbuşi şi nu s-ar prăji frumos. De fiecare dată adăugaţi puţin ulei în oală dacă e nevoie. Se scoate carnea, se pune peste bacon şi se ţine caldă acoperind vasul.
Se adaugă ceapa tocată şi morcovii rondele şi se sotează în aceeaşi oală. Se adaugă usturoiul strivit şi se mai lasă un minut. Se scot legumele sotate peste carne.
Se pun supa şi coniacul în oală şi se fierbe opt minute. Se adaugă baconul, carnea, legumele în supă, apoi turnaţi vinul, cimbrul, dafinul, zahărul, pasta de roşii, sare şi 1/4 linguriţă piper şi supă rămasă.
Se aduce la fierbere, se acoperă cu un capac şi se dă la foc mediu spre mic. Se fierbe până carnea e făcută.
Ciupercile se călesc până sunt rumene în trei linguri de ulei amestecate cu unt, care în prealabil au fost încinse bine. Când e gata tocăniţa se adaugă în oală. Se amestecă şi se stinge focul. Serviţi cu cartofi natur sau orez.
www.e-retete.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS